Tratamentul de reintinerire faciala folosind plasma autologa imbogatita in trombocite (PRP- plasma rich platelets)

tratament reintinerire faciala cu plasma
Corpul nostru are o deosebita putere de vindecare si regenerare a tuturor tesuturilor, in special a tesutului cutanat. Exista celulele regeneratoare care fac asta in fiecare zi, ca modalitate de reinlocuire a celulelor epuizate metabolic, dar , mai ales atunci cand intervine o leziune si organismul depune eforturi de recuperare si reinlocuire a celulelor pierdute.
Terapia PRP (cunoscuta astfel dupa denumirea englezeasca- plasma rich platelets), adica terapia cu plasma imbogatita in trombocite este o procedura moderna de reintinerire cutanata, care foloseste produse din sangele propriu, stimuland capacitatea naturala de regenerare biologica a pielii afectate de modificarile de varsta, soare, fumat, dezechilibre hormonale sau dupa recuperarea din anumite afectiuni dureroase ( in special traumatisme).
Plasma imbogatita in trombocite stimuleaza formarea de noi fibre de colagen si elastina, vase de sange, ceea ce duce la imbunatatirea texturii pielii, cresterea fermitatii sale, , efect de netezire a ridurilor foarte fine si atenuarea semnelor date de varsta.

In ce consta procedura ?
Reintinerirea cu PRP este o metoda noua, moderna, prin care doctorul foloseste o cantitate mica de sange din care se extrage plasma imbogatita in trombocite, pe care ulterior o injecteaza in piele si tesutul subcutanat. Aceasta plasma contine un numar mare de celule mici (trombocite) si proteine, care, dupa ce sunt activate, elibereaza factori de crestere si regenerare, apoi, injectate in piele, stimuleaza regenerarea de noi fibre de colagen si elastina.
Astfel, este declansat un proces natural de regenerare si recuperare a tesuturilor faciale, reducandu-se ridurile fine, creste tonusul cutanat si fermitatea pielii, pielea capata un aspect mai intins, mai luminos, mai tanar.
Aceasta procedura se poate folosi singura, sau in asociere cu alta metoda de reintinerire, folosind transferul de grasime proprie, determinand o intinerire vizibila si absolut naturala a fetei si altor zone (gat, decolteu, maini, sani, abdomen).
Deoarece nu sunt folosite substante straine, procedura are un mare grad de securitate, nu va apare niciodata vreo reactie alergica sau de rejet la substantele respective, deoarece sunt cele proprii ale persoanei respective.
Sunt situatii cand reintinerirea cu PRP se poate asocia cu coktailuri de mezoterapie, imbogatind plasma deja concentrata in trombocite cu substante minerale,vitamine sau activatori pe anumite linii metaboilce cutanate ; in acest scop se foloseste metoda de mezoterapie si PRP pentru a reduce caderea parului, pentru cresterea fermitatii pielii dupa interventii chirurgicale ample ( lifting facial de ex), sau ca metoda de intretinere cutanata dupa proceduri nechirurgicale ( lifting cu fire resorbabile, fillere, corectie de cearcane, de pometi).
Avantajul este ca aceasta procedura este total naturala, prea putin dureroasa, nu necesita timp de recuperare prea lung
Mai intai se recolteaza sangele de la o vena periferica in eprubete sterile, preparate deja cu un gel special de separare, apoi se introduc in centrifuga si se lucreaza pentru a se separa componentele sangelui.

poza 1

Dupa ce se indeparteaza plasma superficiala, saraca in trombocite, se recolteaza plasma imbogatita in trombocite, care apoi se activeaza , fie mecanic ( folosind vortexul ), fie chimic, folosind calciu.
Aceasta plasma imbogatita in trombocite activate se va injecta cu ajutorul unui ac foarte fin in zonele faciale pe care vrem sa le reintinerim ( frunte, pleoape, obraji, in jurul gurii, falcute, gat, decolteu, etc).
Pentru a se reduce durerea data de injectare, se foloseste un anestezic local, de obicei o crema anestezica.
Faptul ca se obtine o roseata imediat dupa injectare, inseamna ca procesul de regenerare locala a fost stimulat , iar eventuala senzatie de usturime locala este una naturala, care va dispare in urmatoarele minute, pana la o jumatate de ora.

Cine poate beneficia de acest tratament ?
Inainte de a incepe tratamentul PRP, este bine ca persoana respectiva sa aiba o consultatie la medicul plastician, pentru evaluarea intregului aspect facial, precum si pentru stabilirea tipului de tratament ( simplu sau asociat), si a numarului de sedinte necesare, aceasta deoarece fiecare pacient are anumite particualritati de care trebuie sa se tina cont. In mod normal, orice persoana intre 25-80 ani poate beneficia de acest tratament, cu exceptia situatiilor cand exista contraindicatii.
Care sunt contraindicatiile? In primul rand atunci cand exista boli ale sangelui care afecteaza numarul si functia trombocitelor, in cazul afectiunilor maligne (cancer in curs de tratament), stari septice (infectii), , boli autoimune, afectiuni grave hepatice, tratamentul cu anticoagulante, si la femeile gravide sau care alapteaza.

Reintinerirea cu PRP se foloseste pentru :
-diminuarea ridurilor frontale si din jurul ochilor
-atenuarea ridurilor din jururl gurii si santurile nazolabiale
-reducerea ridurilor de la nivelul gatului
– cresterea tonusului cutanat la intreaga fata, gat, decolteu
-reintinerirea mainilor si a unor zone de la nivelul corpului ( brate, sani, abdomen, coapse intern)
-imbunatatirea tenului cu cicatrici dupa acnee
-reducerea caderii parului de la nivelul scalpului

Care sunt efectele neplacute ale procedurii?
Este posibil sa apara discreta roseata, edem redus, mici vanatai, uneori aspect de pleoape umflate timp de cateva zile ( cand se face la acest nivel), dar nu a aparut niciodata infectie sau alergie .
Cate tratamente ar trebui facute?
Functie de compania de la care se achiziotioneaza kiturile de PRP ( deoarece acestea ofera eprubetele cu gelul separator si recomanda tipul de centrifugare si activare a trombocitelor), trebuie efectuate mai multe sedinte pentru obtinerea efectului dorit, inmedie cam 3 sedinte la interval de cateva saptamani, apoi, functie de necesarul de reintinerire, se repeta la 6-9 12 luni, apoi anual.
Pentru persoanele care au 30-40 ani, repetarea tratamentului la 2 ani, ulterior dupa primele 4 sedinte , este suficient; pentru persoanele intre 40-50 ani, repetarea unei sedinte la fiecare 1 an este recomandata; pentru persoanele peste 50 ani, se recomanda repetarea tratamentului la 6-8 luni timp de cativa ani (2-3 ani), apoi anual.Desigur, aceasta depinde si de pereferintele pacientului, precum si de asocierea sau nu acu alte proceduri care ar duce la sporirea efectului de reintinerire.

In concluzie, care sunt beneficiile PRP?
– Stimuleaza fibroblastii din derm pentru a produce mai multe fibre de colagen
– Accelereaza procesul natural de vindecare a pielii, prin stimularea procesului natural de regenerare celulara si formarea de noi vase de sange, care imbunatateste afluxul vascular catre fata, deci si metabolismul local al fetei
– Hidrateaza pielea in profunzime, prin imbogatirea matricei extracelulare, ajutand la cresterea tonusului cutanat, senzatia de intindere si netezire a pielii fetei devenind evidenta de la a 2-a sedinta de injectare.
– Atenueaza ridurile mici si cearcanele, mai ales atunci cand se foloseste impreuna cu metoda de umplere a cearcanelor cu grasime proprie.
– Imbunatateste aspectul cicatricilor faciale, daca acestea exista (efect de netezire)
– Reduce caderea parului, mai ales daca este combinat cu mezoterapie cu substante de stimulare a cresterii parului ( la barbati , dar si la femei)
– Ideala pentru intinerirea pielii fetei, gatului, mainilor
– Nu exista reactii alergice sau de respingere, deoarece foloseste produsele naturale ale sangelui persoanei respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie