TRATAMENTUL CICATRICILOR

In ce consta tratamentul corector al cicatricilor?

cicatrice
Tratamentul chirurgical de revizie a cicatricilor are ca scop transformarea unei cicatrici evident inestetice intr-o cicatrice mult mai aspectuoasa, mai bine incadrata in contextul pielii inconjuratoare, mai supla, mai alba, mai putin evidenta si mult mai putin suparatoare din punct de vedere functional si mai ales, al impactului psihic. Cicatricile sunt semne vizibile care raman pe piele dupa vindecarea unei plagi, fie ea traumatica sau chirurgicala, dupa o interventie chirurgicala. In general, tipul de formare a unei cicatrici este imprevizibil, tine mai mult de particularitatea fiecarei persoane de a forma tesutul cicatricial, dar poate fi determinata si de anumiti factori care impiedica un proces normal de cicatrizare.
Cicatricile devin suparatoare prin faptul ca sunt de o culoare, textura si consistenta diferita fata de pielea din jur, realizeaza adevarate „marcaje”ale unei zone expuse vederii , unele pot crea chiar complexe de inferioritate unor persoane mai sensibile, mai ales daca sunt plasate la fata, pe maini sau in zonele cu mare impact psihologic ( sani, fese, coapse etc).

Tratamentele sunt diferite, incepand cu :

· Aplicatii de creme sau folii cu efect anticicatrizant ( creme cu silicon sau extracte de plante)

· Proceduri minim invazive( injectii, dermabrazie, peeling)

· Excizii chirurgicale cu refacerea corecta a plagii chirurgicale si vindecarea asistata.

· Ceea ce trebuie sa retineti este faptul ca, oricat de mult ne-am stradui sa obtinem o cicatrice mai frumoasa, aceasta nu va fi complet invizibila, deoarece nu poate fi complet stearsa, un semn cat de fin tot va ramane.

Ce este revizia unei cicatrici?
Revizia chirurgicala a cicatricii este o metoda a chirurgiei plastice de a modela o cicatrice, transformand-o intr-o cicatrice mult mai supla, mai subtire, mai fina, mai bine plasata, mai putin evidenta, oriunde ar fi ea pe corp.

Pot fi diferite tipuri de cicatrici:

Cicatrici cu suprafata neregulata, cu pete pigmenatare sau decolorat
e;
aceste cicatrici nu determina deficite functionale, dar uneori creeaza un discomfort psihic;
acestea sunt cicatricile rezultate dupa diferite interventii chirurgicale sau dupa vindecarea spontana a unor leziuni mici ( plagi mici posttraumatice, acnee).

Exemplu cicatrice normala:
cicatrice normala

Cicatricea hipertrofica este o cicatrice groasa, supradenicelata, colorata intens violaceu sau chiar pigmentata, dar care se dezvolta doar pe zona de vindecare a plagii respective.
Este foarte suparatoare prin aspectul de „cordon”dur pe care il da deseori. Uneori limiteaza mobilitatea zonei.

Exemplu cicatrice hipertrofica
hipertrofica

Cicatricile keloide sunt mai mari decat cicatricile hipertrofice, depasesc zona in care s-a produs vindecarea initiala si au tendinta de a se intinde in pielea normala din jur, precum si tendinta la recidiva; de cele mai multe ori apar dupa o vindecare intarziata, dificila, sau la pacienti cu diferite afectiuni cronice, uneori au leziuni ulcerative cronice prezente pe suprafata lor.

Exemplu cicatrice keloida
keloida

Contracturile sunt cicatrici intinse, uneori placarde, care , deoarece traverseaza zona unei articulatii, restrang mobilitatea segmentului de membru, si apar ca urmare a vindecarii intarziate a unei leziuni intinse, profunde, prin contractura naturala a tesuturilor, in situatia unei lipse de substanta tisulara care nu a fost reparata chirurgical corespunzator ( de ex arsuri sau traumatisme ce nu au fost tratate cu grefe de piele sau lambouri cutanate) la momentul adecvat.Acestea necesita interventii reconstructive mai ample, folosind tehnici ale chirurgiei plastice.

contractura dupa arsura
contractura dupa arsura

Cat de mult costa revizia chirurgicala a unei cicatrici?

Pretul interventiei va include:
· Onorariul chirurgului
· spitalizarea
· costul anesteziei
· costul medicamentelor prescrise pe retete
· costul unor pansamente speciale sau contentii elastice necesare
· costul analizelor/ investigatiilor necesare.
Asigurarile de sanatate nu acopera intotdeauna costul unor asemenea interventii, deci trebuie sa va planificati bine solicitarea unei interventii de revizie la o clinica privata.

Cine poate beneficia de o revizie cicatriciala?
Revizia chirurgicala a unei cicatrici este o procedura inalt personalizata si trebuie sa o faceti atucnci cand sunteti foarte convins ca aveti nevoie de asta, nu la sugestia sau dorinta altei persoane sau pentru a obtine imaginea ideala.
Aveti indicatie de revizie a cicatricii atunci cand :
· aveti o cicatrice suparatoare oriunde plasata pe corp
· aveti o stare psihica normala
· nu sunteti fumator mare
· aveti niste asteptari realiste despre felul cum se poate modifica cicatricea dvs
· nu aveti afectiuni cronice ce contraindica o interventie chirurgicala.

Recuperarea dupa o interventie de revizie a cicatricii
Evolutie si vindecare
In perioada imediat postoperatorie, puteti sa va asteptati la aparitia unui edem(umflatura), echimoze (vanatai), discrete dureri locale, senzatie de amorteala locala si discomfort, care pot tine de la cateva zile la 2-3 saptamani, functie de cat de mare a fost cicatricea operata.
Procesul de vindecare se intinde pe o perioada mai lunga de timp, de la 4 luni pana la 12-18 luni, functie de marimea cicatricii, timp in care cicatricea definitiva va trece prin fazele naturale de remodelare; ulterior, aceasta poate fi imbunatatita prin metode nechirurgicale( Dermabrazie, peeling, laser).
Totusi, medicina si chirurgia nu sunt stiinte exacte. Desi rezultate bune se pot obtine si sunt intotdeauna de asteptat, nu exista o garantie in acest sens, iar uneori nu se obtine rezultatul dorit, de aceea poate fi nevoie de o reinterventie ulterioara sau un timp mai lung de asteptare a rezultatului respectiv.

Metode de tratament a unei cicatrici
Gradul de imbunatatire a unei cicatrici depinde foarte mult de severitatea cicatricii originale, de tipul de cicatrice, marime, forma, localizare; uneori, o simpla tehnica este suficienta pentru imbunatatirea sa, dar, de cele mai multe ori, este nevoie de asocierea a doua sau mai multe tehnici pentru a obtine un rezultat bun.

1.Aplicatii locale , cum sunt creme, geluri, benzi cu efect anticicatrizant , sau garmenturi ce produc presiune locala pe zona cicatriciala, acestea in asociere fiind cunoscute ca avand un efect de reducere a dezvoltarii unei cicatrici. Aceste metode se aplica in special in cazul unei cicatrici proaspete, pentru a preveni transformarea sa intr-o cicatrice inestetica sau chiar patologica.

2.Tratamente injectabile, se folosesc sub forma de produsi steroidieni pentru inhibarea productiei locale de colagen, iar efectul lor se poate vedea de la 2-3 luni si poate fi necesar untratament pana la un an, functie de marimea cicatricii.

3. Tratamentele de suprafata sunt de obicei indicate pentru imbunatatirea cosmetica a cicatricii, acestea realizand o usoara netezire sau schimbare a culorii cicatricii; printre acestea se numara dermabraziunea, terapia cu laser, peelingul chimic sau folosirea agentilor de albire cutanata.

4. Indepartarea chirurgicala a cicatricii se indica atunci cand cicatricea are un aspect patologic ( este hipertrofica sau keloida), este plasata pe o zona cu impact psihologic sau o zona functionala, sau chiar produce un deficit functional prin limitarea miscarilor unui membru sau segment de membru.Functie de amploarea cicatricii se alege metoda chirurgicala, tehnica, anestezia, recomandarile de tratament postoperator.

Care sunt riscurile unei interventii de revizie chirurgicala a unei cicatrici?
Decizia de a va revizui o cicatrice este personala, iar pentru aceasta trebuie sa puneti in balanta avantajele si dezavantajele efectuarii unei interventii chirurgicale.
La consultatie, medicul dvs va va explica detaliile interventiei, riscurile si potentialele complicatii ce pot apare.
Vi se va da un consimtamant informat pentru a fi semnat, dupa ce ati inteles perfect in ce consta interventia efectuata, care sunt posibilele riscuri si complicatii.

Ce riscuri pot aparea:
· Sangerare
· Infectie
· Vindecare intarziata
· Riscuri anestezice
· Modificari de sensibilitate a pielii
· Afectarea unor structuri profunde (vase, nervi, muschi)
· Alergie la materiale de sutura, dezinfectante, pansamente adezive, medicamente etc
· Contur neregulat al pielii
· Modificari de culoare si textura a pielii
· Durere care persista la locul interventiei
· Tromboze venoase profunde, complicatii cardiace sau respiratorii
· Posibilitatea de a fi nevoie de interventii de retus ulterioare.

Unde se va realiza interventia chirurgicala?
Interventia respectiva se va efectua intr-o sala de operatie mai mica, daca nu necesita anestezie generala, sau, daca necesita anestezie generala, se poate efectua intr-o sala de interventii a spitalului sau clinicii private respective, cu spitalizare de cel putin o zi.

Aceasta va fi stabilita de medicul dvs pentru a va asigura comfort si siguranta maxima , atat in timpul interventiei, cat si dupa interventie.
Vi se vor da instructiuni specifice in vederea interventiei si, dupa examinarea analizelor de laborator si investigatiilor, se va stabili data si ora la care sa va prezentati.

Acordati atentie recomandarilor medicului dvs; cicatricea care va rezulta in urma interventiei va fi impiedicata spre o evoluite buna daca se aplica forte de tractiune, abraziune, intindere excesiva sau daca are o vindecare intarziata ca urmare a unei infectii locale.
Acordati deosebita atentie calitatii ingrijirii la domiciliu si veniti la control conform recomandarilor; de asemenea, este importanta respectarea recomandarilor la distanta ( evitarea expunerii la soare, caldura sau uscaciune/ umiditate excesiva).
Astfel, rezultatele obtinute vor fi cele dorite.
rezultate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie