Tratamente moderne de reintinerire si revitalizare

 

Reintinerirea pielii ca necesitate sociala
An de an, de fiecare data cand mergem la serviciu sau iesim din casa, avem grija doar de propria igiena si de felul cum ne imbracam, lasand ca , sub aspectul hainelor si machiajului, trecerea anilor sa se imprime din ce in ce mai adinc in pielea noastra.
Si totusi, vine momentul cand aceste metode de „camuflaj” nu mai sunt eficiente, cand varsta chipului o ia mult inaintea varstei sufletului; desi suntem tineri la „interior”, aspectul exterior nu este chiar tanar.
Din pacate, azi traim in vremurile in care aspectul general si mai ales al fetei, conteaza foarte mult, atat in colectivitate, la locul de munca, intre prieteni, rude, cunostinte, cat si intre doi parteneri si, mai ales, pentru propria persoana.
Din timpuri imemoriale scopul medicinei a fost sa trateze bolile; azi insa, intrucat o multime de boli au tratamente binecunoscute, accentul se pune pe prevenirea aparitiei acestora si, ceea ce a interesat omenirea de la inceputuri,a fost sa gaseasca noi metode de prevenire sau incetinire a procesului de imbatranire fiziologica a corpului.
Ultimile descoperiri stiintifice ne-au dat posibilitatea de a aplica tratamente care sa corecteze ravagiile timpului lasate pe fata , sau, daca le aplicam din vreme, sa incetineasca aparitia aspectului de imbatranire faciala.
Procesul de imbatranire este o deteriorare metabolica progresiva, determinata genetic si influnentat atat de factori intrinseci, cat si de cei extrinseci. Influenta acestor factori creeaza diferenta de aspect intre doi indivizi care au aceeasi varsta.
Viata din jurul nostru precum si modul cum traim noi propria viata, impreuna cu mostenirea genetica dobandita la nastere, determina aspectul nostru la un moment dat.

In ce consta procesul de imbatranire a pielii?
Procesul de imbatranire a pielii este o parte din evolutia naturala, fireasca, a intregului organism de-a lungul anilor; imbatranirea se manifesta prin pierderea agilitatii de deplasare, suportarea mai dificila a conditiilor vitrege de mediu (caldura, frig), cresterea susceptibilitatii la diferite boli, recuperarea mai lenta dupa traumatisme, reducerea capacitatii de reproducere, iar, la nivelul pielii, aceasta se manifesta prin pierderea tonusului si elasticitatii, aspect de piele uscata, aparitia de riduri, accentuarea santurilor si ridurilor de expresie, aspect de fata terna si „cazuta”, permanent obosita.
Factorii interiori care influenteaza procesul de imbatranire tin de genele dobandite, de metabolismul celular,de structura hormonala si functionarea buna a organelor interne, de tipul de personalitate a fiecaruia.
Factorii exteriori care influenteza procesul de imbatranire sunt expunerea la soare, factori de poluare (fum, gaze toxice, alimente chimice), stressul, modul cum traieste fiecare.
Acesti factori, impreuna , conduc la alterari structurale ale organismului , precum si psihologice, care determina in cele din urma aspectul de „tanar/imbatranit” mai mult sau mai putin al fetei fiecarei persoane, comparativ cu imaginea pe care ne-o facem despre o anumata varsta.

Procedurile de reintinerire si revitalizare au ca scop principal cresterea nivelului vitalitatii organelor si sistemelor, imbunatatiea starii psihice, cresterea rezistentei organismului si sporirea activitatii sale; aceasta se manifesta printr-o piele ferma, privire stralucitoare, statura dreapta, mers usor, curaj , somn linistit si odihnitor.
Tratamentele antiaging au rolul de a incetini procesul de imbatranire, de a obtine o fata mai tonica, mai luminoasa, fara riduri sau cu mai putine riduri, o fata nu neaparat care sa fie mult mai tanara, dar care sa arata mai bine.

Aceste tratamente sunt preventive ( previn aparitia semnelor precoce de imbatranire), predictibile ( pot fi apreciate pentru o lunga perioada de timp), personalizate ( tin cont de nevoile speciale ale pacientului) si participative ( pacientul trebuie sa aiba grija el insusi de indeplinirea obiectivelor tratamentului).

poza tratatamente

Varsta, starea generala de sanatate, stilul de viata, afectiunile precedente, precum si dorintele reale ale pacientului vor fi luate in considerare atunci cand se elaboreaza o strategie de tratament antiaging.
Terapiile antiaging combina variate proceduri de rejuvenare si biorevitalizare.
Rejuvenarea faciala are ca scop redarea unui aspect mai tanar al fetei persoanei respective, prin folosirea unor proceduri prin care se obtine refacerea volumului pierdut, suspendarea unor portiuni de tesut care au „cazut” de-a lungul anilor, sau umplerea sau netezirea unor santuri/ riduri aparute in procesul de imbatranire.
Revitalizarea actioneaza asupra proceselor metabolice locale, imbunatatind gradul de hidratare cutanata, stimuleaza productia de fibre de colagen si elastina, imbogatesc microcirculatia locala, stimuleaza apararea imunitara locala si sistemice in general, cresc fluxul de energie atat local in zonele unde se actioneaza, cat si sistemic. Aceste proceduri includ tehnicile de biorevitalizare cu plasma proprie,mezoterapie, tratamente peeling sau cu laser.
Cele doua metode se pot aplica impreuna sau separat, dar ideal este ca pacientul sa constientizeze ca trebuie sa participe ulterior la revitalizarea organismului prin eventuale modificari ale modului de trai ( renuntarea la fumat, la expunerile prelungite la soare, controlul greutatii , controlul afectiunilor cronice, evitarea stressului, somn suficient etc).
De asemenea, este important de stiut faptul ca aceste proceduri nu sunt unice, ci trebuie efectuate in mai multe sedinte, functie de varsta si aspectul local si sistemic, de dorintele pacientului, si mai ales , este important ca sa se elaboreze o streategie terapeutica pe termen mai lung, care, daca este respectata, va duce la obtinerea rrezultatelor dorite atat de medic, cat si de pacient.

rejuvenarefaciala

TEHNICI DE REJUVENARE FACIALA
1. Rejuvenarea faciala cu microinjectii cu grasime proprie si PRP
Aspectul de fata obosita, imbatranita sau epuizata este dat in special de „redistribuirea” defectuoasa a partilor moi- muschi si tesut adipos- pe proeminentele osoase ale fetei, aceasta producandu-se ca urmare a scaderii volumului si activitatii musculare, reducerii unor portiuni adipoase in anumite zone si cresterea lor in altele.
Transferul de grasime proprie in zonele faciale ce necesita recrearea volumului pierdut ( de ex in zona cearcanelor, pometilor, santurilor nazogeniene sau perioral) are sanse mult mai mari de reusita atunci cand se asociaza si cu terapia cu plasma imbogatita in trombocite (terapia vampir); aceasta, deoarece prin acest tratament se aduce nu numai aport de tesut (grasimea transferata este un tesut, nu o substanta), dar si de factori de crestere necesari „prizei” acestui tesut, cat si unei vindecari mai rapide, cu posibilitatea de refacere mai buna local.
Atat grasimea proprie cat si plasma proprie nu sunt produse toxice, deoarece apartin persoanei respective, deci nu pot apare fenomene alergice, sunt oricand disponibile si in cantitati suficiente,usor de obtinut si nu implica efort finaciar de obtinere a lor.
Ambele proceduri se pot face cu anestezie locala, nu necesita internare si nu au un pret mare pe procedura comparativ cu alte metode.

poza 1 rejuvenare

2. Rejuvenarea faciala cu fire de suspensie si cu/fara grasime proprie
Folosirea firelor de suspensie resorbabile pentru a ridica, sau repozitiona anumite portiuni din zona faciala sau cervicala este o metoda noua, moderna de rejuvenare, care realizeaza o ridicare usoara imediata a portiunilor de fata cazute ( de ex „falcutele”), dar si in timp, deoarece aceste fire sunt resorbabile in timp, ele stimuland si producerea de colagen local, ajutand astfel la cresterea tonusului pielii in zona respectiva, astfel incat pielea devine mai ferma, mai intinsa. Aceste fire au diferita grosimi , lungimi si forme, si este bine sa se asocieze intre ele functie de necesitatile locale. De asemenea, in cadrul acestei proceduri se poate folosi injectarea de grasime proprie in zonele ce necesita umplere, cele doua proceduri completandu-se una cu cealalta; ambele proceduri se pot realiza cu anestezie locala si sau sedare pe vena, iar pacienta poate pleca acasa dupa cateva ore.

poza 2 rejuvenare

3. Rejuvenarea faciala cu alte substante decat cele proprii in asociere cu grasimea proprie si PRP
Prin aceasta metoda se poate efectua umplerea unor santuri fine cu acid hyaluronic sau substante ce resorbtie lenta ( de ex Radiesse- hydroxiapatita de calciu), si revolumizare de zone mai mari ( pometi, obraji, cearcane) cu grasime proprie, combinata sau nu cu plasma imbogatita in trombocite.

poza 3

De asemenea, rejuvenarea se poate obtine si prin asocierea cu injectiile de botox pentru netezirea ridurilor din zona frontala si de la coada ochilor. In acest caz insa, in zona respectiva nu se asociaza alt fel de tratament in aceesi sedinta, ci separata, la o anumita perioada de timp.
Cu cat tratamentul efectuat are mai multe obiective- umplere, suspendare, netezire, relocalizare -, cu atat rezultatul final va fi mai bun.
La aceste metode de rejuvenare efectuate fie ca atare, fie in combinatie, se poate asocia si tratamentul de revitalizare cutanata, in aceeasi sedinta sau separat, functie de necesitatile locale si dorintele pacientului.

TEHNICI DE REVITALIZARE CUTANATA

terapia vampir

1. Revitalizarea cu plasma imbogatita in trombocite (PRP) sau terapia vampir
Aceasta reprezinta un tratament modern de revitalizare si reintinerire folosind substantele proprii aflate in plasma; ridurile fine, aspectul tern al pielii fetei, scaderea tonusului si elasticitatii pielii, pot fi ameliorate prin injectarea de acest produs. Prin aceasta procedura se stimuleaza formarea de noi fibre de colagen, formarea de noi vase capilare, se stimuleaza regenerarea celulara si vindecarea naturala a pielii , in special atunci cand se asociaza cu alte proceduri efectuate in acelasi timp, , atenueaza ridurile fine si corecteaza cearcanele (in special cand se foloseste in combinatie cu grasimea proprie).
2. Revitalizarea prin mezoterapie
Aceasta procedura consta in injecatarea de cantitati mici de substante in portiunea de mijloc a dermului pielii, substante care cresc nivelul de hidratare, neutralizeaza si elimina radicalii liberi si toxinele, imbunatatesc microcirculatia in aceste tesuturi , cresc aportul de oxigen si nutrienti la nivel celular, celulele pielii sunt stimulate sa produca mai multe fibre de colagen si elastina, ducand la cresterea fermitatii si elasticitatii pielii, precum si la diminuarea ridurilor si impiedicarea aparitiei altora. Substantele folosite sunt vitamine, oligoelemente minerale, oligopeptide, antioxidanti, substante cu capacitate regenerativa ( de ex ginkgo biloba, minoxidil etc), toate avand ca scop final cresterea vitalitatii cutanate.
Aceste proceduri de revitalizare sunt recomandate a fi efectuate pentru revitalizarea pielii deshidratate de orice cauza, a pielii cu pete, cu riduri multe si fine, cu turgor si elasticitate reduse, a pielii afectate de expunerea exagerata la soare, fumat sau stress.
Metodele de rejuvenare si revitalizare sunt acum la dispozitia noastra, iar pentru a incepe un tratament de reintinerire, trebuie sa veniti la consultatie la medicul curant, care, functie de aspectul local si starea generala a organismului, va elabora o strategie terapeutica , ce consta in mai multe sedinte de tratament ce se vor desfasura pe o perioada mai lunga de timp ( in general, in jur de 2-3 ani). Este bine ca pacientul sa participe activ la reintinerirea sa, prin indepartarea toxinelor ce pot invada corpul si modificarea stilului de viata astfel incat procesul de imbatranire sa fie cat mai lent posibil.

poza 5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie