RIDICARE SI MARIRE SANI
Autoaugmentarea mamara este o metoda a chirurgiei plastice prin care se folosesc tesuturile proprii ale sanului- fara implante- pentru a imbunatati forma si volumul sanilor.
Aceasta metoda include, in afara de ridicarea sanilor, si metode specifice de rearanjare a glandei mamare astfel incat sa se creeze volum si forma naturale, indepartand in acelasi timp excesul de piele din polul inferior al sanului. In termeni medicali, procedura se numeste mastopexie cu autoaugmentare.
Unii din chirurgii plasticieni ar considera autoaugmentarea mamara o simpla variatie de lifting mamar; totusi, spre deosebire de simpla ridicare de sani, aceasta metoda foloseste tehnici specifice de rearanjare a tesutului glandular mamar astfel incat sa se asigure maximum de proiectie a sanului, cu minimum de pierdere de tesut prin excizia surplusului de piele, forma finala fiind una de san armonios, bine incadrat pe torace, si stabil in timp cat se poate de mult.
Pentru ca aceasta procedura sa aiba succes, trebuie ca femeile care se adreseaza in acest scop ( de obicei paciente care doresc ridicare de sani fara implante mamare) sa aiba suficient volum mamar. Cele mai bune candidate sunt cele care au pierdut volum mamar in urma alaptarii sau scaderii in greutate, cu aspect de sani „goliti” de continut.
Cicatricile care se formeaza sunt cele cunoscute pentru liftingul mamar, de obicei periareolare si verticala de la areola mamara la santul submamar.
La consultatie se va evalua starea generala de sanatate, pentru a sti daca sunteti apta pentru a suporta o interventie chirurgicala.
Medicul va va intreba despre istoricul medical, daca ati mai avut anestezii generale, daca sunteti in tratament pentru vreo afectiune, daca aveti alergie la vreun medicament si daca ati mai avut vreo interventie chirurgicala la sani sau in alta parte a corpului.
De asemenea, va va consulta la nivelul zonei mamare, pentru a aprecia daca aveti indicatie pentru tehnica propusa.va discuta cu dvs toate posibilitatile de interventie, si care este cea mai buna optiune pentru cazul dvs.
Este important sa ascultati cu atentie si sa puneti intrebari acolo unde nu sunteti bine lamurita.
Autoaugmentarea mamara – procedura Interventia chirurgicala se fectueaza pe pacienta internata, in sala de operatie, sub anestezie generala, iar durata interventiei este de 3-4 ore. Este bine sa stati cel putin o noapte sub supraveghere specializata.
Tehnicile pot varia, dar in general se foloseste tehnica de mastopexie cu cicatrice verticala, adica cu cicatrice in jurul areolei si care coboara de la marginea inferioara a areolei in jos, catre santul submamar.
Uneori insa, daca sanul este extrem de cazut, se foloseste tehnica cu cicatrice in T inversat, adica la cele de mai sus se adauga o cicatrice si in santul submamar.
Partea de glanda care este cazuta se suspenda sub areola, pe muschiul pectoral, realizand in acelasi timp si redarea volumului sanului in polul superior, si ridicarea sanului, care va fi deasupra santului submamar.
Alegerea tehnicii specifice depinde de experienta fiecarui chirurg.Interventia se termina cu relocalizarea mamelonului intr-un plan superior , indepartarea excesului de piele si reformarea polului inferior al sanului.
Care sunt cele mai bune candidate la aceasta metoda ?
Nu toate pacientele au indicatie de aceasta metoda; cele mai bune candidate sunt cele care au sanii cazuti, dar sunt multumite cu volumul real al sanilor, si nu doresc decat corectarea ptozei si asigurarea unui pol superior mai plin, fara a folosi implante mamare. Desigur, daca , in timp, pacienta doreste sani mai mari, se poate adresa chirurgului plastician pentru adaugarea unui implant mamar la volumul existent al sanilor, folosind una din cicatricile mamare deja prezente.
Recuperarea postoperatorie
Recuperarea postoperatorie este la fel ca la liftingul mamar; dupe ce trece perioada de edem si echimoze ( adica umflaturi si vanatai), cam la 2-3 saptamani se renunta la pansamente, dar sanii trebuie sustinuti intr-o bustiera elastica cel putin o luna.Trebuie sa evitati eforturile mari cel putin cateva luni, iar reluarea sportului este indicata dupa 3 luni.
Este bine sa evitati expunerea la soare in anul respectiv, cand faceti interventia.
Riscurile interventiei de autoaugmentare mamara
Acestea sunt cele cunoscute si pentru liftingul mamar, printre care cele legate de hemoragie, infectie, pierderea sensibilitatii pe unele zone mamare, dehiscenta cusaturilor, cicatrizarea inestetica sau asimetrii majore. Trebuie sa intelegeti ca medicina nu este o stiinta exacta si casituatii imprevizibile pot apare; totusi, medicul dvs va face toate eforturile ca sa nu apara aceste complicatii, iar daca apar, sa le rezolve fara urmari grave.
In general, costul unei astfel de interventii variaza intre 2000 si 3000 euro, functie de clinica la care va adresati . Costul va include onorariul echipei chirurgicala, anestezistului, costurile salii de operatie si a spitalizarii, precum si ulterioarele controale.Trebuie sa stiti ca aceasta interventie nu este decontata de casa de asigurari.
