Reductia mamara in gigantomastie

Gigantomastia (sanii anormal de mari)

Reductia mamara in gigantomastie

Sanii anormal de mari reprezinta de multe ori un important factor de risc al sanatatii femeii. Greautatea foarte mare care apasa pe torace determina dureri de coloana, gat, umeri si membre superioare. Sanii insisi sunt mai degraba sensibili si durerosi , sunt deformati de marimea glandei mamare si uneori chiar determina aparitia frecventa de infectii cutanate a pielii din santul de sub sani.

Operatia de reducere a sanilor giganti scade nu numai greutatea ce apasa toracele, eliberand in acest fel coloana vertebrala si centura scapulara de o mare greutate, ci imbunatateste forma sanilor, reduce riscul aparitiei cancerului mamar prin reducerea masiva a volumului mamar restant si, de cele mai multe ori, imbunatateste starea psihica a pacientei cu complexe din cauza acestui aspect inestetic.

Volumul ideal al sanului: 200-350 ml

Hipertrofie usoara: 400-600 ml

Hipertrofie moderata:600-800 ml

Hipertrofie marcata 800-1000 ml

Macromastia :1000-1500 ml

Gigantomastia : peste 1500 ml

Aceasta clasificare are doar valoare de referinta, deoarece daca o femeie cu volum mai mic decat cel din indicat la gigantomastie, are manifestari clinice de modificari dureroase ale coloanei toraco-cervicale sau chiar eroziuni sau infectii cutanate cronice, atunci indicatia chirurgicala poate fi aplicata. 

Principala cauza de marire exagerata a sanilor este data de tulburarile hormonale aparute in adolescenta, la nasterea unui copil sau cresterea in greutate asociata cu tulburari metabolice legate de disfunctia glandei tiroide.Cercetarile efectuate pe loturi de paciente arata ca exista aproape intotdeauna un dezechilibru al hormonilor ce determina hipertrofia glandei mamare ( estrogeni, hormonul de crestere, prolactina, progesteron).

Ce este operatia de reductie mamara ?

Aceasta este o interventie de  indepartare a excesului de volum mamar, reconstruind sanul cu un volum si un aspect considerat natural, conform constitutiei fiecarei paciente. In acelasi timp cu reductia mamara se face si ridicarea de san, liftingul mamar.

Cui se adreseaza aceasta interventie?

In primul rand , pacienta respectiva trebuie sa fie cu o stare buna de sanatate si sa aiba asteptari realistice in ce priveste tipul de interventie chirurgicala si forma si volumul final al sanilor.Reductia de sani este ceruta de femei de toate varstele. Totusi, fetele care au pana in 20 de ani,  au o indicatie chirurgicala restrictiva, deoarece este posibil ca sanii sa nu-si fi terminat procesul de crestere, iar reinterventia poate fi necesara.

Daca sanii sunt prea mari in comparatie cu proportiile naturale ale corpului, iar greutatea lor cauzeaza dureri de coloana, umeri  sau gat, cu sau fara deformari ale coloanei (cifoza sau scolioza), atunci se poate recomanda aceasta interventie.La prima consultatie medicul chirurg va aprecia marimea sanilor, deformarile sale de forma si eventual consistenta, precum si elasticitatea  si tonusul pielii sanilor, iar la final va va da o idee asupra marimii sanilor ce ar putea rezulta in urma operatiei.De asemenea, va va da o serie de investigatii necesare pentru controlul starii de sanatate si a starii sanilor ( echografie mamara, mamografie sau chiar RMN).

 La a doua consultatie, sau la examinarea preoperatorie, se va avea in vedere ianltimea si greutatea femeii, forma toracelui si pozitia sanilor, ( gradul de ptoza, inaltimea santului submamar si distanta dintre sani), precum si dorinta femeii de a avea sani de un volum mic sau moderat. 

Plan preoperator

plan operator gigantomastie

Inainte de operatie se vor face marcaje pe sani, care vor specifica unde se va muta noua areola redusa si unde vor fi plasate cicatricile. Aproape intotdeauna tehnica aplicata duce la aparitia unor cicatrici in forma de T ( in jurul areolei, pe linia verticala de la areola la santul submamar si in santul submamar).

Anestezia

Anestezia este intotdeauna generala; inainte de interventie se va reaminti pacientei sa nu manance sau sa bea lichide si nici sa nu fumeze cu cel putin 6 ore inainte.Cel putin o noapte  va fi de spitalizare continua. 

Operatia

Cel mai bun moment operator este la o saptamana dupa trecerea ciclului menstrual, cand sanii sunt mai putin influentati de modificarile hormonale, iar sangerarea este mai redusa; pacientele care iau anticonceptionale trebuie sa intrerupa  aceste pilule inainte de operatie si sa le reia cam la 1 luna dupa operatie. Daca pacienta alapteaza, atunci se recomanda ca interventia sa se faca la 6 luni-1 an de la incetarea alaptarii. 

Interventia dureaza 3-5 ore, functie de complexitatea tehnicii alese.  

realizarea reductiei mamare

Dupa operatie, durerea postoperatorie este calmata de analgezice uzuale (paracetamol si algocalmin), iar dupa primele 3 zile, aceasta diminua foarte mult.Veti avea drenaje aspirative ce vor fi inlaturate la 3-7 zile, iar firele de sutura se vor extrage la 3 saptamani. Este obligatorie purtarea unei bustiere medicinale care sa aplice o contentie elastica omogena pe zona operata, cel putin o luna sau chiar 2 luni.

Edemul sanilor poate dura cam o luna, dupa care incepe remodelarea naturala a tesuturilor, ducand la forma finala cam la 6 luni postoperator. Dupa extragerea firelor de sutura, se va recomanda aplicarea unei creme sau gel antikeloidian, pentru a preveni aparitia formarii de cicatrici urate. 

Toate activitatile sociale si cele sportive pot fi reluate peste 3-4 saptamani, iar expunerea la soare este de evitat timp 6 luni. 

Cicatricile se vor estompa in urmatorii 2 ani, dar daca devin evident reliefate la 4 luni, este bine sa informati chirurgul, deoarece sunt metode nechirurgicale de tratament a cicatricilor keloide. 

Complicatii

Complicatiile ce pot apare sunt cele nespecifice, ce pot apare la orice interventie chirurgicala ( sangerarea, infectia), precum si complicatii specifice Cum sunt:necroza de areola si/ mamelon, necroza de grasime   si dehiscenta plagilor, vindecarea intarziata , modificari de forma si volum date de aceste complicatii, precum si tulburarile de sensibilitate la nivelul mamelonului cu revenire lenta in timp sau chiar definitive. Aceste complicatii va vor fi aduse la cunostinta si descrise in amanunt la consultatiile preoperatorii, iar aparitia lor este legata de cele mai multe ori de particularitatile locale sau generale ale pacientei.

Exemple 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie