Tratament cu toxina botulinica pentru intinerire
Te trezesti intr-o zi si te uiti in oglinda si dintr-o data ceea ce vezi nu iti este pe plac. Observi riduri pe frunte, langa ochi si in jurul buzelor. Si incepi sa te intrebi de unde au aparut aceste linii. Este o realitate faptul ca fata noastra se transforma cu timpul si in urma factorilor daunatori la care expunem pielea in fiecare zi ( machiaj, oboseala). Ridurile se pare ca au devenit inamicul public numarul unu al femeii moderne. Impotriva lor este pregatit un întreg arsenal, de la creme pâna la interventii în forta – cele chirurgicale. O cale de mijloc, dar o arma foarte eficienta în aceasta lupta, este, de ceva vreme, tratamentul cu toxina botulinica.
Tratamentul cu injectii cu toxina botulinica este solutia rapida si sigura pentru indepartarea ridurilor si pentru a arata mai bine, mai tanara si proaspata pentru o perioada lunga de timp. Tratamentul cu toxina botulinica este folosit in special pentru a estompa si elimina ridurile de la ochi, ridurile de pe frunte si de pe gat.
Imbatranirea pielii
Pielea se schimba odata cu varsta. Pierde apa si elasticitate si ca rezultat pierde frumusetea si finetea. Dar acesta nu este singurul motiv pentru aparitia ridurilor. Pe langa aceasta alimentatia, stresul, fumatul, razele solare si ingrijirea defectuoasa a pielii isi aduc aportul in imbatranirea pielii si aparitia ridurilor. Ridurile si pliurile cutanate de expresie sint produse de contractura musculaturii delicate de sub piele, de fiecare data cind zimbim, ridem sau ne incruntam. Ridurile ce apar pe fata sunt de fapt un rezultat a miscarii continue a muschilor. Si cu cit ne exteriorizam mai mult emotiile cu atit ridurile vor fi mai adinci.
Ce reprezinta toxina botulinica
Toxina botulinica cosmetica este toxina botulinica tip A si reprezinta o proteina produsa de bacteria Clostridium botulinum. Este purificata si moderata ca sa poata fi folosit in siguranta in procedurile de infrumusetarea.
Toxina Botulinica tip A, este folosita in scopuri terapeutice de peste 20 de ani pentru tratamentul strabismului, torticolisului, spasmului facial si blefarospasmului.
Ulterior Toxina Botulinica a fost folosita in tratamentul cosmetic al ridurilor faciale de expresie.
Cum functioneaza?
Cand se injecteaza intr-o anumita arie toxina botulinica blocheaza in mod reversibil transmiterea impulsurilor nervoase de la nervi la musculatura faciala raspunzatoare de ridurile de expresie. Astfel musculatura interesata nu se mai contracta si se relaxeaza determinand intinderea tegumentului supradiacent, ca rezultat pielea ramine intinsa si neridata in timp ce musculatura faciala netratata continua sa se contracte normal, permitind ca persoana sa ramina cu o expresie faciala neafectata. De asemenea pielea va capata o culoare mai aprinsa si mai luminoasa ca urmare a vasodilatatiei locale cu o oxigenare bogata a tegumentului.
La ce este folosit?
Toxina botulinica este un tratament cosmetic pentru tratarea ridurilor fine cat si a celor profunde si se foloseste in general la etajul superior al fetei. Zonele ce pot fi tratate sunt:
-ridurile transverse a fruntii (muschiul frontal)
-ridurile de la coltul ochiului care formeaza asa numita” laba gastii”(muschiul orbicular)
-riduri verticale si orizontale dintre sprancene si la radacina nasului(muschiul procerus si muschiul corrugato
Ce reprezinta procedura?
Procedura este simpla si sigura. Toxina botulinica se va injecta cu un ac fin in zona dorita. In functie de aria tratata sint necesare intre 4-10 injectii. Deoarece acul este fin si se injecteaza cantitate mica de toxina botulinica , durerea este minora. Nu este necesara anestezia locala si nici internare,va puteti relua imediat activitatea. Puteti chiar sa conduceti masina.
Tratamentul cosmetic cu toxina botulinica este foarte avantajos prin faptul ca nu exista nicio perioada de recuperare a pacientului ce a urmat tratamentul. Toata procedura dureaza 15-20 de minute.
Care sunt sfectele secundare?
Injectiile cu toxina botulinica sunt sigure daca sunt facute de un medic estetician experimentat, dar totusi foarte rar pot aparea si reactiile adverse care sunt temporare si pot fi :
– Durere si inrosirea zonei injectate
– Dureri de cap;
– Simptome ca de gripa
– Greata
Chirurgul trebuie sa injecteze toxina botulinica in locul si in doza exacta, in caz contrar se pot produce mici accidente.Spre exemplu, daca atinge muschiul care ridica pleoapa, pacientul va petrece cateva saptamani cu pleoapa cazuta. Din fericire aceste accidente sunt reversibile.
Cat dureaza efectul?
Toxina botulinica incepe sa-si faca efectul in 24 de ore de la administrare. Rezultatele se pot vedea dupa 7-14 zile pe baza unor poze comparative realizate inainte si dupa tratament. Datorita mecanismului sau de actiune efectul Toxinei Botulinice dureaza intre 3 si 6 luni fiind influentat de dilutie, locul in care se injecteaza, toleranta individuala. Oricum, rezultatele pot varia de la persoana la persoana, in functie de tipurile si marimea ridurilor de sanatatea si fermitatea pielii. Dupa o perioada tratamentul trebuie reluat, efectul lui dureaza mai mult de fiecare data iar rezultatele sunt tot mai bune. Pentru un efect constant sunt necesare aproximativ 2- 3 injectari intr-un an.
Contraindicatiile tratamentului cu Toxina Botulinica sunt:
-persoane alergice la una dintre componentele utilizate in prepararea toxinei (albumina)
-afectiuni ce determina scaderea generala a fortei musculare (miastenia gravis)
-sarcina si perioada de alaptare
-persoane aflate sub tratament cu medicamente anti-inflamatorii (TOXINA BOTULINICA se poate injecta la cateva zile dupa incetarea tratamentului )
-prezenta unor infectii la nivelul fetei
-pacientii minori care nu au obtinut consimtamantul parintilor
Desigur doar o consultatie poate stabili daca sunteti candidata potrivita pentru acest tratament. Tratamentul ridurilor cu Toxina Botulinica este o procedura cosmetica aproape perfecta, usor de realizat si care confera satisfactii incredibile pacientilor.
Tipuri de substante cosmetice injectabile
Tratament cu filleri
Daca sunteti nemultumiti de aparitia ridurilor sau a unor mici imperfectiuni, dar nu este de dorit o interventie chirurgicala sau nu va permiteti efortul financiar, atunci o solutie moderna si usor de acceptat este folosirea filerelor pentru corectia ridurilor sau depresiunilor aparute ca urmare a inaintarii in varsta. Acestea sunt substante ce se injecteaza imediat sub piele sau chiar in grosimea pielii, avand scopul de a ”umple „ridul sau santul cutanat , avand ca efect aspectul de „netezire” a pielii fetei, dand aspect de prospetime intregului aspect facial.
Aceste substante pot fi folosite atat pentru umplerea ridurilor, cat si pentru corectia anumitor zone lipsite de un relief estetic, recreind armonia fetei, iar pentru corectie se poate folosi fie un singur tip de substanta, fie o asociere de substante (bineinteles, nu pe acceasi zona) , in acelasi timp sau nu, functie de aprecierea medicului curant.Astfel , pot fi corectate in aceeasi etapa ridurile din jurul nasului si gurii, umplerea cearcanelor, marirea de pometi si marirea de buze etc. Sunt numeroase substante ce pot fi folosite ca filleri dermici, dar cele mai importante sunt cele ce contin acid hyaluronic, hidroxiapatita sau grasimea proprie.Aceste substante au avantajul ca sunt foarte bine tolerate de organismul uman, iar pentru a fi siguri de efectul optim asupra tesuturilor dvs. este bine sa alegeti substantele recunoscute international ca fiind de calitate.
ACIDUL HYALURONIC
Acidul hyaluronic este o substanta transparenta cu consistenta de gel , care, in mod normal, exista in tesuturile umane , umpland spatiile dintre diferitele fibre de colagen, elastina sau fibre musculare. In tinerete, tesuturile sunt bogate in acest gel, dar, odata cu trecerea timpului, stocul de acid hialuronic incepe sa scada , iar tesuturile isi pierd fermitatea, consistenta devine mai mica, apar ridurile , santurile naturale sa adincesc, iar zonele natural proeminente incep sa fie din ce in ce mai reduse.
Produsele utilizate azi sunt produse de sinteza industriala, inalt purificate si verificate in ce priveste marimea moleculara si concentratia per fiola, substante ce imita perfect acidul hialuronic din tesuturile naturale. Acest acid hialuronic este un produs biodegradabil, care, atunci cand este injecta in tesutul natural uman, atrage apa din zona , se mixeaza cu aceasta si formeaza un gel de consistenta naturala a pielii, care restaureaza in acest fel volumul pierdut si umple ridul pielii.
Functie de zona unde trebuie injectat sunt diferite tipuri de forme de de acid hialuronic, iar alegerea sa depinde de indicatiile mediculuisi de experienta sa. Persistenta acidului injectat in tesuturi variaza de la cateva luni pina la un an, functie de densitatea moleculara si de forma industriala. Dintre toate tipurile de acid hyaluronic care sunt pe piata, cele preferate sunt Restylane si Juvederm, deoarece s-au dovedit a fi cele cu cea mai buna toleranta si in acelasi timp au o durata satisfacatoare in ceea ce priveste necesitatea de a repeta tratamentul.
Care sunt zonele unde se injecteaza? Cele mai bune efecte sunt pe santurile nazolabiale, pe santurile de la comisurile orale in jos ( denumite linii de marionete), ridurile din jurul buzelor, pe ridurile din mijlocul obrazului, la nivelul buzelor atunci cand este nevoie de marire de buze, precum si la cearcane, atunci cand se cere umplerea santului lacrimilor. Pentru stergerea ridurilor de pe frunte sau de la coltul ochilor (laba de gasca), cea mai buna varianta este toxina botulinica.
HIDROXIAPATITA de calciu, un compus de ioni de calciu si fosfat care se gasesc in mod natural in unele tesuturi umane (dinti si oase). Injectarea acestei substante ofera efecte cosmetice remarcabile a caror durata se mentine intre 18 si 24 de luni, insa acest aspect depinde de mai multi factori, astfel incat rezultatele pot varia: varsta, textura tegumentara, mostenirea genetica, stilul de viata, factorii de mediu, activitatea musculara a zonei tratate. Este folosit mai mult pentru riduri adanci. Este un produs biocompatibil si biodegradabil, care nu necesita testare prealabila si asigura o persistenta de durata in tesut.
INJECTAREA CU GRASIME un procedeu de indepartare a ridurilor prin injectarea de tesut gras obtinut de la pacient, astfel ca se exclude riscul oricarei reactii alergice. Efectul persista cateva luni dupa o prima injectare, dar poate deveni permanent in urma repetarii acesteia. Tesutul utilizat este recoltat fie cu ajutorul unei seringi, fie prin liposuctiune din anumite zone ale corpului, cum ar fi abdomenul sau soldurile. In primele luni dupa injectare cam 65% din grasime este resorbita, restul de 35 % ramanand pe loc. Pentru ca efectul cosmetic sa fie permanent se repeta procedura de 3-4 ori la 6 luni. Daca se foloseste tehnica de concentrare a grasimii , atunci rata de resorbtie a grasimii este mult mai mica si poate sa nu mai fie nevoie de reinjectare.
Procesul de imbatranire incepe din prima zi in care am aparut pe lume. Pe masura ce inaintam in varsta semnele de imbatranire la nivelul fetei devin tot mai evidente. Procesul de imbatranire este diferit la indivizi, astfel incat pierderea fermitatii si elasticitatii pielii poate avea loc in proportii si la intervale de timp diferite de la o persoana la alta. O data cu varsta pielea isi pierde din elasticitate devine tot mai uscata, intrucat stratul de grasime de dedesubt dispare. Acest ultim aspect determina scaderea supletii pielii si aparitia ridurilor.
Tehnicile actuale de imbunatatire a aspectului pielii, de indepartarea semnelor de imbatranire si modelarea conturului fetei au rezultate remarcabile si ofera doritorilor o stare de mai bine si o mai mare incredere in propria persoana. Una din metodele nechirurgicale des folosite in lupta impotriva imbatranirii reprezinta injectarea substantelor cosmetice – fillere.
Exista o mare varietate de substante cosmetice injectabile care ajuta la imbunatatirea expresiei fetei, rezultatul fiind o expresie mult mai tanara. Aceste injectii confera volum si in acelasi timp indeparteaza ridurile .
Tratamentul injectabil nu opreste procesul de imbatranire si nu are efectul unei interventei chirurgicale. Dar acest tratament vizibil imbunatateste aspectul fetei si amana necesitatea interventiei chirurgicale estetice.
Tratamentul ridurilor
Marirea buzelor
Pliurile nazolabiale
Procedura
1. Consultatia – chirurgul plastician va va explica toate metodele chirurgicale si nechirurgicale pentru a realiza ce doriti. In cadrul primei consultatii chirurgul va evalua starea pielii, muschilor si oasele fetei. Este indicat sa spuneti chirurgului despre trecutul dvs. medical, alergii medicamentoase daca exista sau alti factori care pot complica tratamentul ca si infectiile recurente ale pielii, tendinta la cicatrizare tardiva.
2. Daca tratamentul ridurilor se face cu colagen este necesara efectuarea testului de alergie inainte cu o luna de inceperea tratamentului. Injectile cu colagen sant interzise femeilor gravide, persoanelor cu alergii la carne de vita si produse bovine, pacienti cu boli autoimune, persoane alergice la lidocaina (agent anestezic care exista in fiolele de colagen).
3. Anestezia nu este neaparat necesara, totusi pentru confortul pacientului se poate face anestezie locala in special atunci cand se injecteaza la nivelul buzelor. Tratamentul nu necesita internarea pacientului.
4. Chirurgul injecteaza cantitati mici de substanta in piele cu ajutorul unui ac foarte fin cu efect de ridicare si netezire . In cazul in care se urmareste marirea buzelor produsul este injectat in interiorul buzei inferioare sau superioare, dar si de-a lungul liniei buzei.
5. Pentru a evita riscul aparitiei hematoamelor se recomanda masajul locului unde s-a facut injectarea . De asemenea, se recomanda intreruperea tratamentului cu anticoagulante, antiinflamatorii sau vitamina C cu o saptamana inainte de injectare.
6. Rezultatele tratamentului se pot observa imediat. Dupa injectare apare un usor disconfort, edem sau vanatai dar acest fenomen dispare in maxim 2 zile.
7. In primele zile dupa injectare pacienta va evita miscarile faciale exagerate, expunerea la soare, sauna, precum si masajul agresiv la locul de injectie.
Se poate aplica machiajul uzual a doua zi dupa tratament.
Poze inainte/dupa
-
-
caz 1
-
-
caz 2