Noi posibilitati in chirurgia cancerului de san si reconstructia de san

Anual, peste 10 000 de femei din Romania sunt diagnosticate cu cancer de san, iar mortalitatea a ajuns de aproape 27%.

Totusi, fata de deceniile trecute, rezultatele emotionale si fizice  ale tratamentului complet al cancerului de san sunt mult imbunatatite, deoarece atat modalitatea de indepartare chirurgicala si tratament adjuvant postoperator cat si posibilitatile de reconstructie a cancerului de san sunt mult mai evoluate.

Azi, multe din femeile diagnosticate cu cancer de san beneficiaza de indepartarea partiala a glandei mamare (chirurgia conservatoare a sanului sau sectorectomie/lumpectomie), dar multe altele trebuie sa suporte o mastectomie radicala, ceea ce inseamna ca intregul san cu /fara piele trebuie indepartat.
Multe din femeile care au suferit o ablatie chirurgicala a sanului postneoplazica doresc efectuarea unei operatii de reconstructie a sanului, uneori cu ata mai mult cu cat situatia impune ca ambii sani sa fie indepartati.Orice femeie careia i se propune indepartarea sanului in scop curativ trebuie sa discute cu medicul respectiv sau cu echipa acestuia despre posibilitatea reconstructiei de san, fie in acelasi timp cu indepartarea neoplazica a sanului, fie intr-un timp ulterior.

De ce sa doresti reconstructia de san?

Femeile doresc reconstructia de san din mai multe considerente:

Pentru ca bustul sa fie echilibrat atunci cand poarta sutien sau costum de baie 

Pentru a-si recapata forma permanenta a sanului

Pentru a „scapa” de proteza externa , care-i da senzatia de segment corporal absent.

Atunci cand se priveste in oglinda din baie, femeia poate face diferenta intre sanul reconstruit si cel natural, dar atunci cand este imbracata cu sutien si rochie, micile diferente de forma si volum sunt insesizabile , ceea ce ii da un sentiment de confort fizic si psihic. 

Totusi, operatiile  de reconstructie de san sunt variate si mult mai complexe dacat cea de ablatie a sanului, iar cel mai bine este de discutat inainte de interventia de indepartare a sanului despre aceste posibilitati, chiar daca nu se face operatia in acelasi timp.Alegerea tehnicii de reconstructie trebuie adaptata fiecarei persoane, deoarece fiecare are anumite particularitati atat fizice (anatomice) cat si medicale, legate de tipul tumoral sau starea sistemica de sanatate. 

Reconstructia de san necesita mai multe interventii chirurgicale, stadializate.
Discutati cu medicul plastician despre riscurile si beneficiile acestor interventii si luati-va timp de gandire in  planificarea interventiei.Faceti aceasta interventie atunci cand sunteti pe deplin informata si sunteti convinsa ca este adecvata situatiei dvs fizico-medicale.

Reconstructie imediata sau la o distanta in timp?

Reconstructia imediata se face sau cel putin se incepe in acelasi timp cu mastectomia.Avantajul este ca tesuturile toracelui nu sunt compromise de radioterapie sau cicatrizare, ceea ce duce la un rezultat final bun.De asemenea, reconstructia imediata inseamna scutirea unui timp operator.Dupa aceasta interventie, este posibil sa mai urmeze cateva mici interventii pentru completarea reconstructiei initiale.Daca doriti sa faceti reconstructie imediata, intrebati medicul plastician care sunt pasii de urmat si timpul necesar pentru recuperarea completa.

Reconstructia tardiva  inseamna reconstruirea sanului intr-un timp ulterior dupa efectuarea mastectomiei. Pentru unele femei care necesita iradiere poate fi o alegere de dorit, deoarece iradierea dupa reconstructia de san uneori poate duce la vindecare intarziata si cicatrizare defectuoasa a zonei.

Decizia care determina alegerea metodei de reconstructie si momentului operator depinde de mai multi factori personali ca de ex:

Starea generala de sanatate

Stabilirea stadiului neoplasmului de san 

Marimea sanului natural

Cantitatea de tesuturi disponibile ale corpului

Daca se doreste reconstructia ambilor sani

Daca aveti asigurare de sanatate 

Marimea implantului pentru sanul reconstruit 

Dorinta de simetrizare a celor doi sani 

Alte lucruri importantante la care sa va ganditi 

Unele femei nu doresc sa se gandeasca la reconstructie atunci cand primesc diagnosticul de cancer mamar. In acest caz, puteti astepta pana  sa se efectueze interventia de mastectomie si la un an sau mai devreme sa va ganditi la reconstructie.

S-ar putea sa nu doriti sa aveti mai mult de o interventie chirurgicala (cea de mastectomie o considerati suficienta)

Nu toate interventiile chirurgicale au succes

Atat mastectomia cat si reconstructia lasa cicatrici la nivelul sanului cat si in zona donatoare.

Sanul nou reconstruit nu va fi la fel de sensibil ca si sanul natural , iar in zona donatoare poate apare modificare de sensibilitate.

Postoperator poate apare necroza (moartea celulara)partiala a tegumentului sau grasimii lamboului folosit pentru reconstructie, ceea ce implica efectuarea unor alte mici interventii de curatare si resuturare a sanului nou, ce poate duce la prelungirea timpului de vindecare si eventual modificare de forma a noului san.

Vindecarea poate fi afectata de interventiile precedente, chimioterapie, iradiere, fumat, abuz de alcool, diabet, medicamente.

Ati prefera sa faceti reconstructia de san inainte sau dupa completarea tratamentului pentru cancer de san?

Metodele de reconstructie restaureaza forma sanului, dar nu si sensibilitatea sa.In timp, aceasta piele a sanului nou poate sa devina mai sensibila, dar nu va fi niciodata la fel ca sanul dinainte de operatie.

Uneori chiar si chirurgul plastician va sfatuieste sa asteptati operioada de timp, in special daca fumati, trebuie intrerupt fumatul cam cu 2 luni inainte de operatie, pentru a evita complicatiile serioase.

De cele mai multe ori, este necesara corectia sanului restant, la o perioada de timp de la reconstructia de san, fie prin reductie, fie prin reductie si mastopexie .

Multi chirurgi recomanda femeilor care au nevoie de radioterapie sa faca reconstructia la o perioada de timp dupa terminarea sedintelor de iradiere, pentru ca tesuturile respective sa se poata vindeca optim.

Cunoscand posibilitatile de reconstructie inainte de efectuarea operatiei de indepartare a cancerului mamar , veti intra in operatie avand o privire mult mai realista asupra viitorului posibil.

Tipuri de reconstructie de san 

Sunt mai multe tipuri de reconstructie de san, folosind fie un implant mamar, fie tesuturile proprii, fie o combinatie de implant si tesuturi.

 

Procedurile cu implante mamare 

Tipuri de implante 

Cele mai folosite sunt implantele de silicon cu gel siliconic cohesiv ( adica gel care nu curge).Acestea pot avea forma rotunda sau anatomica, sunt de diferite volume si dimensiuni, iar medicul va alege implantul care se va potrivi cel mai bine cu forma si volumul sanului restant si cu baza naturala a sanului excizat.

Tipuri de interventii cu implant 

Reconstructia imediata cu implant   se face in acelasi timp cu mastectomia. Dupa ce chirurgul generalist sau oncolog realizeaza mastectomia, chirurgul plastician plaseaza un implant mamar intr-un buzunar creat sub muschiul pectoral si muschii din jur, de obicei asociat cu un material sintetic sau semisintetic  pentru o mai buna sustinere a implantului in polul inferior al sanului.

Reconstructia secundara   se face la o oarecare distanta in timp de la efectuarea mastectomiei si obtinerea vindecarii locale.Implica folosirea unui expander cutanat care se introduce sub piele, se mareste treptat volumul sau timp de 4-6 luni, apoi se scoate si in locul sau se monteaza un implant definitiv.Unele expandere pot fi lasate pe loc pe post de implante, dar acestea sunt device-uri speciale si nu intotdeauna sunt cea mai buna alegere.

Ce trebuie sa stiti despre implante 

Implantele nu dureaza toata viata. Este posibil sa aveti nevoie de o noua interventie pentru indepartarea sau inlocuirea implantului respectiv.Aproape jumatate din implantele folosite pentru reconstructia de san au trebuit sa fie indepartate  sau inlocuite in primii 10 ani de la operatie.

Implantele pot suferi contractura capsulara, se pot rupe, pot cauza infectie sau durere. Acestea necesita extragerea si inlocuirea lor.

Sunt necesare mai multe investigatii imagistice in timp pentru controlul acestora, unele scumpe ( de ex RMN), iar asigurarile de sanatate s-ar putea sa nu va asigure aceste controale.

Mamografiile de rutina efectuate periodic pentru controlul recidivelor cancerului mamar sunt mai dificil de apreciat si efectuat daca aveti un implant (este necesara o doza mai mare de iradieire iar compresia din momentul mamografiei este incomfortabila).

 Reconstructia de san cu lambouri

 Aceste proceduri folosesc propriile tesuturi de la nivelul abdomenului, spatelui sau feselor pentru reconstructia de san.Acestea lasa cicatrici atat in zona donatoare, cat si la nivelul sanului, care , desi in timp se atenueaza, nu vor dispare niciodata.Sunt operatii de amploare, dar realizeaza un san adecvat ca forma si volum, cat mai asemanator cu sanul natural, iar orice procedura terapeutica necesara in tratamentul adjuvant al cancerului mamar (radioterapia de ex) se poate aplica fara nici o problema, deoarece local este doar tesut autolog, nu si material strain.

Reconstructia cu TRAM (transverse rectus abdominis muscle) 

Aceasta tehnica implica folosirea tesutului autolog de la nivelul abdomenului (piele, grasime si muschi), si reconstruirea unui san de volum si forma cat mai asemanatoare cu cea a sanului natural.De obicei zona abdominala estesuficient de generoasa in oferirea de material tisular incat nu este nevoie de folosirea unui implant de silicon.In acelasi timp, corecteaza si aspectul inestetic al zonei abdominale inferioare la femeile cu exces adipos subombilical, fiind echivalent cu efectul unei abdominoplastii.

Sunt doua tipuri de lambouri TRAM:

Lambou TRAM pediculat, adica cel care pastreaza testutul abdominal atasat de muschiul abdominal pe care se construieste, care este tunelizat din zona abdominala inferioara catre zona de mastectomie, iar muschiul abdominal se fixeaza la muschiul pectoral.

Lambou liber DIEP (deep inferior epigastric artery perforator ), care necesita tehnici de microchirurgie performanta pentru realizare si care se alege numai pentru anumite cazuri bine selectionate.

lambouri tram

lambouri tram 2

Lambou TRAM pediculat proiectat, croire si disectie abdominala apoi pregatire pentru tunelizare.

 

  poza 3

   poza 5

Folosirea lamboului DIEP microchirurgical

Lambou de latissim dorsi (marele dorsal)

Se foloseste acesti muschi de la nivelul spatelui impreuna cu o paleta cutanata eliptica pentru a suplini lipsa de piele de la nivelul zonei de mastectomie, dar de obicei se asociaza cu un implant mamar , deoarece nu este suficient de gros pentru a-i da noului san un volum corespunzator. Este o metoda de ales pentru pacientele care nu beneficiaza de folosirea unui lambou abdominal TRAM.

 Lambou Latissimus dorsi

 Lambou Latissimus dorsi 

Lambou Latissimus dorsi 2

 

 Alte metode de reconstructie 

Expandarea tisulara folosind expander tisular ce se monteaza sub pielea zonei de mastectomie, se umplu treptat in cateva luni cu ser fiziologic, creand astfel un exces de piele la nivelul viitorului san, apoi se extrage expanderul respectiv si se monteaza implantul final

  poza 8

poza 9

  

Folosirea unui implant mamar asociat cu derm acelular (strattice) pentru intarirea polului inferior mamar, metoda ce este folosita in cazul reconstructiei imediate a sanului, in special pentru cazurile care nu necesita iradiere.

poza 10

 

Inainte de interventia de reconstructie a sanului

Planificarea interventiei

Puteti incepe sa discutati despre reconstructia de san imediat ce ati aflat diagnosticul de cancer mamar.poate ca veti dori ca chirurguloncolog si chirurgul plastic sa opereze impreuna, daca se stabileste ca aveti indicatie de reconstructie mamara imediata.

Dupa ce se evalueaza starea de sanatate si istoricul medical, chirurgul plastic va va explica posibilitatile de reconstructie, tinand cont de tipul de mastectomie efectuat,radioterapia efectuata, varsta, forma si dimensiunile corporale si ale sanului restant, stilul de viata si dorinta personala.Trebuie sa puneti intrebari asupra tuturor lucrurilor pe care nu le intelegeti pe deplin si sa oferiti raspunsuri sincere la intrebarile puse de medic. Medicul va explica limitele, riscurile si beneficiile fiecarei optiuni reconstructive. Va alege pentru dvs pe cea care o considera cea mai buna.

Reconstructia de san dupa mastectomie va poate face sa va simtitit mai bine psihic si sa va redea increderea de sine. Dar retineti ca sanul reconstruit nu va fi exact ca cel natural, ci doar va mima aspectul si volumul sau, iar zona de unde s-a recoltat tesut pentru reconstructie va avea un aspect diferit, cel putin prin prezenta unei cicatrici.Discutati cu chirurgul despre aceste cicatrici, unde sunt plasate si care ar fi aspectul lor final la 2 ani de la operatia respectiva, precum si posibilele alte mici interventii de completare a reconstructiei, ca de ex reconstructia de mamelon si areola.

Medicul dvs va va da de asemenea explicatii despre:

Anestezia ce va fi folosita in timpul interventiei

Unde va avea loc intreventia chirurgicala (de obicei acolo unde chirurgul isi are cea mai buna echipa si siguranta unei ingrijiri postoperatorii de calitate)

La ce sa va asteptati dupa operatie

Planul de urmarire periodica 

Care sunt costurile finale

Asigurarea de sanatate acopera cea mai mare parte din costurile interventiilor de reconstructie, precum si ulterioarele controale, dar nu asigura intotdeauna materialele folosite intraoperator (ca de ex plasa abdominala pt intarirea peretelui abdominal daca se foloseste TRAM sau implantul mamar daca se stabileste reconstructie cu implant mamar).Daca doriti folosirea unor materiale de inalta calitate, atunci costurile acestora pot fi uneori destul de mari.

Pregatiti-va pentru operatie

Chirurgul dvs va va da toate instructiunile necesare inainte de operatie. Va trebui sa aveti grija ca :

Sa incetati fumatul 

Sa evitati anumite medicamente ( ca de ex aspirina sau alte antiinflamatoare ) sau suplimente cam cu 2 saptamani inainte de operatie

Sa respectati regimul de alimenatie inainte de operatie ( nu se mananca cu cel putin 12 ore inainte de interventie)

Inainte de externare va trebui sa vorbiti cu cineva din familie sau prieteni sa va conduca acasa cu masina sau taxi, si sa va ajute in urmatoarele zile sa va ingrijiti la domiciliu

Posibile riscuri

Aproape toate femeile care au urmat o operatie de indepartare a unui san dupa cancer mamar pot beneficia de o interventie de reconstructie de san.
Anumite riscuri sunt prezente in orice interventie chirurgicala, altele sunt specifice functie de tipul de reconstructie ales.

Riscurile unei interventii de reconstructie de san sunt:

sangerarea

acumularea de plasma (serom)

cicatrizare in exces (cicatrici keloide)

Infectie

Necroza tisulara (moarte celulara) a unor portiuni de piele/grasime din lambou

Probleme in zona donatoare la distanta in timp (durere, deformare)

Sanul reconstruit nu are sensibilitate 

Este nevoie de mai multe interventii ulterioare de retus sau completare a reconstructiei( de ex refacerea mamelonului si areolei)

Poate implica modificarea stilului de viata (evitarea eforturilor sau sporturilor de forta).

Riscul dat de fumat

Fumatul determina,prin prezenta nicotinei in sange, aparitia vasoconstrictiei, adica scade  drastic vascularizatia si aportul de oxigen la nivelul tesuturilor.Daca nu determina necroze, cel putin impiedica o vindecare optima, ceea ce poate duce la dehiscenta suturilor (desfacerea cusaturilor), la necesitatea de a reinterveni pentru resuturare si aparitia unor cicatrici inestetice.Daca sunteti fumatoare si doriti o interventie de reconstructie de san, trebuie sa incetati fumatul cu cel putin cateva luni inainte de operatie.

Riscul de infectie

Infectia poate apare in orice interventie chirurgicala, de obicei in primele doua saptamani de la operatie. Daca estesuperficiala, la nivelul pielii, aceasta se rezolva de obicei cu pansamente zilnice si antibioterapie ; daca este o infectie mai profunda, poate necesita interventie de debridare sub anestezie si suturare ulterioara.

Riscul de contractura capsulara

Cea mai frecevnta problema a reconstructiei cu implant mamar este contractura capsulara, care apare atunci cand cicatricea (capsula) din jurul implantului se intareste si se ingroasa prea mult, astfel incat sanul devine dur si dureros.Tratamentul consta in extragerea implantului impreuna cu capsuala sa si inlocuire cu alt implant.

Dupa interventia de reconstructie de san 

La ce sa va asteptati

Recuperarea dupa interventia cu implant este de aproximativ 2 saptamani, iar daca se foloseste lambou, atunci este posibila o recuperare mai lunga, de 4-6 saptamani. Functie de tipul de interventie, veti sta in spital intre 3-7 zile, iar la externare este posibil sa aveti inca drenuri de aspiratie. Medicul va va da prescriptie pentru antibiotic si antialgice  pe care sa le continuati la domiciliu, precum si instructiuni de ingrijire la domiciliu.Veniti cu regularitate la controalele postoperatorii si respectati toate instructiunile date. Informati medicul la orice schimbare a starii locale sau sistemice de sanatate ( de ex febra ).

Revenirea la viata normala

Recuperarea dupa o interventie de reconstructie de san dureaa 6-8 saptamani.Trebuie sa retineti urmatoarele:

Reconstructia nu reface sensibilitatea normala a sanului, desi in timp poate apare o sensibilitate redusa 

Poate dura peste 3-4 luni ca edemul sa dispara in totalitate si tesutul remodelat sa ia forma de san cu aspect natural

Poate sa treaca mai mult de 1-2 ani pentru ca tesuturile sa se vindece in totalitate, in special cicaticile sa diminueze, dar acestea nu vor dispare niciodata.

Intrebati cand pueti folosi din nou sutieinul normal, daca veti folosi acelasi numar de sutien sau va trebui schimbat, si ce fel de sutien este bine sa purtati.

Urmati sfaturile chirurgului plastician pentru afla cand aveti voie sa faceti eforturi sau sporturile favorite, deoarece acestea variaza functie de tipul de reconstuctie folosit. Indiferent de tipul de reconstructie, cel putin urmatoarele 4-6 saptamani va trebui sa evitati efortul de ridicare, impingere si chiar activitatea  sexuala.

Poate reconstructia de san sa ascunda o recidiva a cancerului de san ?

Studiile efectuate au arata ca reconstructia de san nu face sa apara un nou cancer de san, iar in cazul unei recidive locale, chimioterapia sau iradierea pot fi aplicate ca la un san normal.Folosirea unui implant pentru reconstructia de san nu creste riscul de recidiva a cancerului de san.

Discutati cu medicul dvs despre mamografiile ulterioare

Este important sa faceti mamografii ulterioare interventiei, in scopul controlului perioadic pentru cancerul de san. Daca aveti o reconstructie cu implant, trebuie sa mergeti la un radiolog antrenat in mobilizarea sanuli cu implant, pentru a obtine cea mai buna imagine.Uneori este dificil de luat imagine corecta cu implantul de silicon, dar un radiolog experimentat va sti sa o faca.  Daca aveti o reconstructie cu lambou efectuata la distanta in timp dupa o mastectomie , atunci rareori este nevoie de mamografie; daca se recomanda, imaginile obtinute pot fi modificate de cicatrice, grasime fibrozata sau suturi chirurgicale; este bine ca cei doi medici ( chirurgul plastic si radiologul ) sa discute despre acestea.

Autoexaminarea sanului

Dupa reconstructia de san, este bine sa va faceti autoexaminarea sanului, atat a celui reconstruit, cat si a celui normal. Va trebui sa raportati medicului orice modificare de forma, contur sau aparitia unui tesut mai dur sau dureros. Sanul restant va suferi modificari de varsta, chiar daca nu este operat. Mergeti la controalele periodice recomandate, si daca doriti imbunatatirea imaginii corporale, nu ezitati sa vorbiti cu chirurgul plastician despre corectia estetica a sanului restant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie