Marirea de gambe cu implante este o procedura chirurgicala prin care se corecteaza volumul redus al gambelor, in special in partea interna, adica se corecteaza aspectul de gambe „ïn paranteza”, aspect inestetic in special pentru femei.Functia gambei (mersul) nu este deloc afectat de aceasta interventie, dar aspectul estetic este mult imbunatatit.
Unele perosane au in mod natural gambele subtiri, indiferent de sportul sau dieta urmata; aceste persoane pot beneficia de interventia de marire de gambe cu implante, fie in scop estetic, fie in scop reconstructiv, dupa unele afectiuni care au condus la o atrofie marcata a musculaturii gambiere unilateral sau bilateral.
Marirea de gambe se realizeaza de obicei prin plasarea unui implant siliconic deasupra muschilor gambei, de cele mai multe ori pe partea interna a gambei, desi sunt cazuri cand se pot plasa si pe partea laterala(pentru cei care necesitaun volum mai mare, sau in scop reconstructiv).Indiferent ca va fi plasat un implant sau doua, functia gambei nu va fi afectata.
Etiologie
Sunt persoane care au o relativa disproportie intre coapse si gambe; desi gambele pot fi simetrice, iar coapsele in raport cu dimensiunile corpului, gambele sunt relativ subdezvoltate. Acesti pacienti doresc pur si simplu marire de gambe in scopul obtinerii unui echilibru de imagine a intregului membru inferior.
Cauzele nedezvoltarii musculaturii gambiere pot fi congenitale( paralizie cerebrala, sechele dupa spina bifida, anomalii scheletael) sau dobandite in urma unor afectiuni (sechele dupa poliomielita, sclerodermia,traumatisme ale gambelor sau alte afectiuni neurologice cronice ce afecteaza nervii motori ai musculaturii gambelor).
Indicatii
La un pacienti cu gambe subtiri si in relativa disproportie in raport cu coapsele si restul corpului, indicatia este de marire cu implante de gamba in scop cosmetic; pacientii care au fie o asimetrie mare intre gambe, fie au atrofie musculara marcata, au de obicei si alte deformari coexistente, ca deformari ale genunchiului, gleznei sau labei piciorului, cicatrici vicioase, deficiente neurologice ce pot afecta mersul, si, in general, au in antecedente mai multe interventii chirurgicale pe aceeasi gamba.In aceasta situatie, desi corectia volumului si aspectului gambei poate fi imbunatatita prin folosirea implantelor de gamba, o perfecta simetrie nu se poate obtine, iar ulterioare retusui de corectie pot fi necesare ( ca de exmplu, sa fie necesara folosirea de transfer de grasime proprie pentru corecta zonelor unde nu ajunge implantul, adica in portiunea cea mai de jos a gambei).
Anatomie
Implantul este plasat in compartimentul posterior medial al gambei,care contine muschii gastrocnemieni, solear si plantar, deasupra muschilor si sub fascie.pentru a intra in acest compartiment se va face o incizie in pliul popliteu natural , situat in spatele genunchiului, de aproximativ 3-4 cm, se descopera fascia profunda a gambei si se dezvolta un buzunar subfascial folosind un instrument special de decolare, cu varful rotund, netaios.Limitele buzunarului nu trebuie sa depaseasca linia mediana a gambei, pentru a nu leza vena safena si nervul sural, iar in medial va fi pana in septul fasciocutanat medial, si cam la 5 cm sub linia poplitee.daca se respecta limitele descise, iar planul este corect, zona de decolare este nesangeranda, fiind total avasculara; implantele alese se introduc cu ajutorul unui conductor special, iar plasarea lor se face la 5 cm sub fosa poplitee.Daca este necesar si plasarea unui al doilea implant, acesta se plaseaza intr-un buzunar in compartimentul lateral posterior al gambei, tot subfascial, dar de dimensiune mai mica.
Contraindicatii
Contraindicatii la aceasta interventie au pacientii care nu au asteptari realiste, sau cei care au probleme medicale severe, cei cu defecte de acoperire tegumentara ( au grefe de piele integrate anterior interventiei) sau cicatrici care pot primejdui evolutia favorabila a vindeccarii prin deficit de vascularizatie.
Consultul preoperator
La consultatia preoperatorie veti discuta cu medicul curant despre ce doriti de fapt cu adevarat,o imbunatatire cosmetica sau reconstructie adevarata a gambei afectate, care sunt posibiltatile de corectare si ce tipuri de implant se folosesc, precum si detaliile tehnice de operatie, posibilele complicatii ce pot apare si recomandarile postoperatorii.
In acelasi timp, de fac si anumite masuratori ale gambelor, pentru a determina marimea si forma implantului necesar; de cele mai multe ori se folosesc implante de aceleasi dimensiuni, desi sunt situatii cand se pot folosi implante de forma si dimensiune diferita.
Detalii intraoperatorii
• Aceasta interventie se realizeaza de obicei sub anestezie generala sau rahidiana.
• Pozitia pe masa de opratie este in decubit ventral ( pe burta)
• Se face o incizie transversa de aproximativ 4 cm in partea mediala a pliului popliteu natural
• Incizia se adanceste prin tesutul adipos pana la fascia profunda a gambei, care se sectioneaza putin mai jos decat incizia pielii, apoi se intra in acest compartiment posteriopr medial cu un instrument rotund in varf, cu care se creeaza un buzunar usor mai mare decat dimensiunile implantului.
• Dupa ce se asigura o buna hemostaza, buzunarul se iriga cu solutie antibiotic
• Se introduce implantul de gamba, folosind un conductor lung si subtire , astfel incat marginea sa superioara sa fie sub nivelul fasciei incizate
• Se repara fascia si toate straturile tisulare pana la piele
• Pansamentul va fi usor, doar in zona popliteee, si nu circular.
• Pentru prevenirea infectieie se administreaza intraoperator o doza de antibiotic .
Recomandari postoperatorii
• Primele 12 ore postoperator este bine ca pacientul sa stea la pat, putand sa se deplaseze doar pe o diatanta scurta la baie.
• Durerea postoperatorie este acceptabila, sub forma de febra musculara, usor de controlat cu analgezice usoare
• Se va continua la domiciliu tratamentul cu antibiotic pe care orala
• Mersul este permis chiar din ziua respectiva, dar fara exces, si se va relua treptat in urmatoarele zile
• Va trebui ca incaltamintea folosita sa fie lejere, fara tocuri
• Pansamentul se va schimba la cateva zile, iar firele se vor extrage la 2 saptamani de la operatie.
• Este bine sa va aranjati ca perioada de recuperare la domiciliu aproximativ 2 saptamani, sau chiar 3 saptamani, daca aveti un serviciu ce solocita mult picioarele sau mersul.
• Orice activitate fizica intensa se va relua dupa o luna de la operatie.
Complicatii
Sindromul de compartiment (tensiunea exagerata In gamba)
Aceasta situatie apare atunci cand se pune un bandaj circular prea strans, cand apare o sangerare mare in buzunarul implantului, sau cand se plaseaza doua implante prea mari pe o gamba.
Este bine sa se evite aceasta situatie, dar, daca apare, singura modalitate de inlaturare a tensiunii, care poate duce la aparitia de suferinte neuromusculare, este extragerea implantelor si relaxare fasciala prin fasciotomii, extragerea hematomului, daca acesta exista, cu sau fara repozitionarea implantelor.
Dehiscenta plagii
Aceasta posibilitate este destul de rara, si poate apare in special la gambele cu multiple operatii , cu cicatrici vicioase sau cu probleme de vascularizatie locala.in cazul in care apare, necesita reinterventie pentru reinchiderea plagii.
Hematomul
Aparitia sa este destul de rara in cazul implantelor de gamba puse in scop cosmetic, dar mai mare in cazul reconstructiilor, cand planurile anatomice au fost distorsionate de alte interventii sau traumatisme; necesita reinterventie pentru evacuare.
Infectia
Este o complicatie destul de rara, dar intotdeauna se previne prin administrarea de antibiotice inainte si dupa interventie.
Seromul
Aceasta complicatie poate apare in mai putin de 6% din cazuri, se manifesta prin asimetria intre gambe ce apare la o perioada de la operatie, este nedureros, si se rezolva prin aspiratia sa percutanata.
Edemul
Poate apare in perioada imediat postoperatorie, dar este temporar si va dispare la repausul elevat al picioarelor.
Modificari de sensibilitate cutanata
Acestea nu sunt prea obisnuite, dar pot apare si dura uneori pana la o luna, sub forma de mici furnicaturi sau chiar zone mici de anestezie cutanata; sunt temporare intotdeauna.
Cicatrice inestetica
Aceasta forma de cicatrizare depinde de particularitatea individuala a fiecarei persoane de a cicatriza, dar, daca apare, exista metode de tratament nechirurgical usor de aplicat.
Concluzii
Corectia volumului gambelor subtiri prin folosirea implantelor de silicon este o metoda destul de usoara, in special daca se realizeaza in scop cosmetic, iar daca se respecta toate standardele de lucru, complicatiile vor fi rare sau chiar absente. Satisfactia obtinuta dupa aceasta interventie este una destul de mare, in special ca aspect estetic.