Tumori cutanate maligne

Formatiunile tumorale cutanate maligne (cancerele de piele)

 
Cancerele cutanate sunt formatiuni tumorale ale pielii, de cauze diferite si au variate grade de malignitate.

Cele mai cunoscute tumori maligne cutanate sunt:carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular si melanomul malign, denumite astfel functie de celula cutanata din care provine.In general, cancerele cutanate se dezvolta in epiderm(stratul cel mai de suprafata al pielii), motiv pentru care aparitia sa este usor detectabila in stadii precoce. Spre deosebire de alte cancere (plamini, pancreas, stomac etc), rareori se moare din cauza cancerelor cutanate in ziua de azi,daca ele sunt tratate din vreme, nu neglijate. Totusi, melanomul este mai putin cunoscut si uneori mai greu de detectat, dar si cel mai agresiv, de unde si interesul medicilor de a informa pacientii asupra formelor si evolutiei sale, precum si asupra metodelor

tabel

 

Carcinomul bazocelular apare cel mai frecvent pe zonele expuse la soare, in special la fata.Rareoro da metastaze sau duce la deces.Este usor de tratat prin metode chirurgicale.
Carcinomul spinocelular este mai putin comun spre deosebire de cel bazocelular. Da mai frecvent metastaze, apare de obicei pe zone traumatizate in antecedente sau intens expuse la soare; metastazele sunt mai frecevente in cazul in care este plasat la fata sau in cazul bolnavilor cu aparare imunitara scazuta.Poate duce la deces daca este neglijat mult timp. Melanoamele sunt mai putin frecvente decit celelalte, dar mai greu de depistat, dau metastaze mai frecvent, iar agresivitatea lor este mai mare.
 
Mai putin cunoscute sunt alte cancere cutanate: dermatofibrosarcomul, carcinomul cu celule Merkell, sarcomul Kaposi, keratoacantomul, leiomiosarcomul, angiosarcomul, fibroxantomul, etc.
 
Semne si simptome
 
Principalele manifestari sunt aparitia unor leziuni cutanate care nu se vindeca: ulceratii ale pielii, zone de decolorare sau de pigmentare , aparitia unor formatiuni in relief, singerarea lor sau acoperirea cu o crusta sub care pielea nu se vindeca niciodata, precum si modificarea aspectului unor alunite , in special modificarea aspectului marginilor lor sau marirea si pigmentarea lor.
 • Carcinomul bazocelular de obicei se prezinta ca un nodul neted, rotund, ca o perla, pe o zona expuse de obicei la soare, cum ar fi fata, gitul sau umerii; uneori mici vase de singe pot fi vizibile pe suprafata tumorii; aparitia unor cruste si a singerarii din centrul tumoral apar frecvent. Este deseori interpretata ca o „zgarietura” ce nu se mai vindeca. Aceasta forma de cancer este cea mai usoara, iar cu un tratament corect, poate fi complet eliminata si vindecarea completa obtinuta.
 • Carcinomul spinocelular apare de obicei fie ca o ulceratie rosie, neregulata, sau ca o zona mai ingrosata a pielii de pe zonele expuse la soare, ulceratie care singereaza destul de usor, nu are tendinta la vindecare, ci, din contra, la marire.Daca nu este tratat la timp, se mareste atit in diametru, cit si in adincime, ajungind la tesuturile de sub piele ; poate da metastaze in ganglionii din zona. Neglijat mult timp, duce la desfigurari si deces.
 • Melanomul malign este o tumora de culoare bruna sau neagra de obicei, desi in rare cazuri, poate avea culoarea naturala a pielii. Semnele de alerta ale unei alunite ce se transforma in melanom sunt : cresterea in dimensiune( crestere de mai mult de 6 mm in diametru intr-un timp relativ scurt), modificarea formei, reliefarea sa, modificarea culorii sau fuga de pigment in pielea din jur, precum si aparitia unei ulceratii pe o alunita sau singerarea ei.

Cauze cancer de piele

Cancerele cutanate pot avea diferite cauze:
 1. Fumatul excesiv sau folosirea produselor din tutun de obicei dubleaza riscul de cancer.
 2. Expunerea excesiva la soare (la radiatiile UV) poate duce la aparitia cancerelor de piele prin leziuni directe asupra ADN celular sau prin leziuni indirecte, prin favorizarea aparitiei de radicali liberi ce distrug ADN-ul celular. Radiatiile UVB afecteaza epidermul, producind arsuri solare, roseata sau chiar aparitia de flictene; celulele care produc melanina (pigmentul de culoare a pielii) sunt activate de radiatiile ultravioletede tip B si A (UVB si UVA), ele continuindu-si activitatea o perioada de timp si dupa incetarea expunerii la soare(motiv pentru care dupa ziua de expunere la soare, bronzul pielii se intensifica). Daca aceste celule sunt extrem de activate prin expuneri solare repetate si prelungite, pot degenera in cancere cutanate.
 3. Leziunile cronice ce se vindeca foarte lent , in special cele rezultate dupa arsuri; aceste ulceratii care pot apare se numesc ulcere marjolin si trebuie tratate chirurgical cit mai repede cu putinta, deoarece pot degenera in carcinoame spinocelulare.
 4. Predispozitia genetica din cazul sindromului de nevi congenitali-la anumite persoane care se nasc cu multi nevi , mai ales cind acestia au dimensiuni ce depasesc 20 mm, se considera ca au un risc crescut de transformare maligna, ceea ce indica excizia preventiva a acestor leziuni..
 5. Iradierile de orice cauza constituie potentiale cauze de transformare maligna a unor leziuni cutanate (mai ales la personalul care manevreaza substante radioactive din laboratoare de fizica sau sectii de radiologie sau radioterapie).
 6. Deficientele de vitamine si minerale.
Prevenire cancer de piele
Desi este imposibil sa eliminam complet posibilitatea aparitiei unui cancer de piele, riscul de aparitie poate fi redus prin urmatoarele:
 • Evitarea fumatului si a folosirii produselor de tutun
 • Reducerea expunerii la soare, mai ales in perioada copilariei sau la persoanele cu piele alba si subtire, precum si folosirea de creme cu protectie solara cu filtre atit pentru ultravioletele A cit si B, indiferent de tipul cutanat.
 • Eviatrea expunerii la soare intre orele 10-15, cind soarele este foarte intens.
 • Purtarea de haine de protectie adecvate (bluze cu maneca lunga si palarie sau ochelari de soare) cind soarele este foarte intens.

Tratament cancer de piele

La orice semn ca aveti o alunita care si-a modificat aspectul intr-un fel sau altul sau pe pielea normala au aparut niste „rani” sau noduli care nu se vindeca spontan intr-o luna de zile maximum, trebuie sa mergeti la dermatolog pentru examinare sub lupa si cu o lumina speciala, iar daca dermatologul indica tratamentul chirurgical, trebuie sa va adresati chirurgului plastician, deoarece acesta are posibilitatea tratarii corecte a leziunii respective; nu uitati ca pentru a afla natura leziunii, aceasta trebuie trimisa la laborator pentru analiza microscopica, deci leziunea trebuie indepartata chirurgical, nu prin alte metode. Cu cit este mai precoce diagnosticarea, cu atit este mai usor tratamentul chirurgical iar sansa de vindecare este mai mare.
 
Reconstructia chirurgicala dupa excizie
De obicei, excizia chirurgicala este cea mai buna metoda de tratament a cancerelor de piele.Scopul reconstructiei postexcizie este de a restaura aspectul normal, precum si functia zonei. Alegerea tehnicii de reconstructie este dictata de localizarea defectului dupa excizie, de marimea sa, precum si de importanta functionala si estetica a zonei.
 
Excizia cancerelor cutanate de la nivel facial si reconstructia defectelor rezultate este una dintre cele mai provocatoare ramuri ale chirurgiei plastice, data fiind importanta anatomica, functionala si estetica a zonei.
 
Cind defectul cutanat dupa excizie este mic, repararea este simpla, prin simpla sutura a marginilor pielii, rezultind o cicatrice lineara. Daca aceasta cicatrice este proiectata astfel incit sa cada intr-un rid sau pliu cutanat natural, va fi greu vizibila. Defectele mai mari, rezultate in urma exciziei unor leziuni mai mari, nu mai pot fi inchise prin sutura simpla, iar atunci necesita folosirea de lambouri locale, de la distanta, sau grefe de piele.
 
Intotdeauna se va pune in balanta beneficiul obtinut prin excizia corecta (uneori suficient de larga pentru a nu putea inchide defectul prin simpla sutura cutanata) si reconstructia ulterioara, cu riscul de recidiva tumorala prin neexcizarea corecta, suficient de larga a cancerului, dar inchiderea prin sutura directa a defectului, pentru pastrarea unei bune estetici a zonei.
 
Exemple:
 
1.Carcinom bazocelular aripa nazala excizat si apoi acoperit defectul cu grefa de piele
 
tumori maligne\
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rezultat postoperator la 6 luni
maligne 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2. Carcinom spinocelular buza inferioara
 
maligne 3

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aspect la 2 saptamini postoperator (reconstructie cu lambouri locale)

 
11
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aspect la 3 luni postoperator:
 
cancer de piele
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Carcinom spinocelular extensiv buza inferioara:
 
carcinom buza
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aspect la 2 saptamini postoperator (reconstructie cu lambouri locale):
 
33

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie