Formatiunile tumorale cutanate maligne (cancerele de piele)
Cele mai cunoscute tumori maligne cutanate sunt:carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular si melanomul malign, denumite astfel functie de celula cutanata din care provine.In general, cancerele cutanate se dezvolta in epiderm(stratul cel mai de suprafata al pielii), motiv pentru care aparitia sa este usor detectabila in stadii precoce. Spre deosebire de alte cancere (plamini, pancreas, stomac etc), rareori se moare din cauza cancerelor cutanate in ziua de azi,daca ele sunt tratate din vreme, nu neglijate. Totusi, melanomul este mai putin cunoscut si uneori mai greu de detectat, dar si cel mai agresiv, de unde si interesul medicilor de a informa pacientii asupra formelor si evolutiei sale, precum si asupra metodelor
- Carcinomul bazocelular de obicei se prezinta ca un nodul neted, rotund, ca o perla, pe o zona expuse de obicei la soare, cum ar fi fata, gitul sau umerii; uneori mici vase de singe pot fi vizibile pe suprafata tumorii; aparitia unor cruste si a singerarii din centrul tumoral apar frecvent. Este deseori interpretata ca o „zgarietura” ce nu se mai vindeca. Aceasta forma de cancer este cea mai usoara, iar cu un tratament corect, poate fi complet eliminata si vindecarea completa obtinuta.
- Carcinomul spinocelular apare de obicei fie ca o ulceratie rosie, neregulata, sau ca o zona mai ingrosata a pielii de pe zonele expuse la soare, ulceratie care singereaza destul de usor, nu are tendinta la vindecare, ci, din contra, la marire.Daca nu este tratat la timp, se mareste atit in diametru, cit si in adincime, ajungind la tesuturile de sub piele ; poate da metastaze in ganglionii din zona. Neglijat mult timp, duce la desfigurari si deces.
- Melanomul malign este o tumora de culoare bruna sau neagra de obicei, desi in rare cazuri, poate avea culoarea naturala a pielii. Semnele de alerta ale unei alunite ce se transforma in melanom sunt : cresterea in dimensiune( crestere de mai mult de 6 mm in diametru intr-un timp relativ scurt), modificarea formei, reliefarea sa, modificarea culorii sau fuga de pigment in pielea din jur, precum si aparitia unei ulceratii pe o alunita sau singerarea ei.
Cauze cancer de piele
- Fumatul excesiv sau folosirea produselor din tutun de obicei dubleaza riscul de cancer.
- Expunerea excesiva la soare (la radiatiile UV) poate duce la aparitia cancerelor de piele prin leziuni directe asupra ADN celular sau prin leziuni indirecte, prin favorizarea aparitiei de radicali liberi ce distrug ADN-ul celular. Radiatiile UVB afecteaza epidermul, producind arsuri solare, roseata sau chiar aparitia de flictene; celulele care produc melanina (pigmentul de culoare a pielii) sunt activate de radiatiile ultravioletede tip B si A (UVB si UVA), ele continuindu-si activitatea o perioada de timp si dupa incetarea expunerii la soare(motiv pentru care dupa ziua de expunere la soare, bronzul pielii se intensifica). Daca aceste celule sunt extrem de activate prin expuneri solare repetate si prelungite, pot degenera in cancere cutanate.
- Leziunile cronice ce se vindeca foarte lent , in special cele rezultate dupa arsuri; aceste ulceratii care pot apare se numesc ulcere marjolin si trebuie tratate chirurgical cit mai repede cu putinta, deoarece pot degenera in carcinoame spinocelulare.
- Predispozitia genetica din cazul sindromului de nevi congenitali-la anumite persoane care se nasc cu multi nevi , mai ales cind acestia au dimensiuni ce depasesc 20 mm, se considera ca au un risc crescut de transformare maligna, ceea ce indica excizia preventiva a acestor leziuni..
- Iradierile de orice cauza constituie potentiale cauze de transformare maligna a unor leziuni cutanate (mai ales la personalul care manevreaza substante radioactive din laboratoare de fizica sau sectii de radiologie sau radioterapie).
- Deficientele de vitamine si minerale.
- Evitarea fumatului si a folosirii produselor de tutun
- Reducerea expunerii la soare, mai ales in perioada copilariei sau la persoanele cu piele alba si subtire, precum si folosirea de creme cu protectie solara cu filtre atit pentru ultravioletele A cit si B, indiferent de tipul cutanat.
- Eviatrea expunerii la soare intre orele 10-15, cind soarele este foarte intens.
- Purtarea de haine de protectie adecvate (bluze cu maneca lunga si palarie sau ochelari de soare) cind soarele este foarte intens.