Tumori cutanate benigne

Formatiunile cutanate benigne (tumorile benigne ale pielii)

 
Acestea sunt leziuni sub forma unor excrescente ale pielii, cu crestere lenta in timp, care nu sunt de natura cancerigena, dar care pot deveni inestetice, dureroase sau chiar determina deficit functional al zonei daca sunt neglijate si lasate sa creasca prea mult.
 
Cele mai dese formatiuni cutanate benigne:

– Papiloame (veruci vulgare) – sunt cele mai frecvente tumori benigne, produse de virusuri. De obicei se indeparteaza prin simpla cauterizare sau ardere cu laser.
 
– Chistele de incluziune – apar in urma unot traumatisme repetate, la nivelul palmelor si degetelor; se pot infecta si atunci fistulizeaza spontan. Trebuie indepartate chirurgical.
– Chistul sinovial – cea mai frecventa tumora a mainii. Lichidul continut de acest chist este similar cu lichidul sinovial, iar chistul comunica cu articulatia invecinata.
– Chistul mucos – apare la nivelul fetei dorsale a articulatiei interfalangiene distale a degetelor. Pot determina deformarea unghiei.
– Lipomul – tumora bine delimitata, cu continut de tesut adipos; daca se maresc foarte mult, pot feforma inestetic zona.
– Chistul sebaceu – tumora incapsulata ce contine sebum; daca se mareste, se infecteaza si determina inflamatie in toata zona de localizare; trebuie indepartate chirurgical.
– Hemangioamele – tumori de origine vasculara, sunt tratate in special din ratiuni cosmetice
– Botriomicomul – tumora angiomatoasa, apare frecvent in urma unor traumatisme, suprainfectia bacteriana fiind factorul favorizant
– Nevii pigmentari – reprezinta tumori benigne ale sistemului pigmentar. Trebuie supravegheat permanent aspectul lor, mai ales daca sunt situati pe zone expuse la soare sau in zone de microtraumatizare (git,in zona gulerului sau in zona sutienului la femei sau in zona centurii la barbati etc.)
 
Tratament tumori cutanate benigne
 
In general, aceste formatiuni  nu necesita un anumit tratament. Deoarece ele nu sunt tumori canceroase, nu este necesara eliminarea lor. Nu se cunoaste inca un tratament pentru prevenirea aparitiei acestor formatiuni  sau pentru prevenirea cresterii lor.
Formatiunile tumorale benigne pot  fi extirpate chirurgical daca simptomele se agraveaza, cum ar fi in cazurile in care :
– devine dureroase sau sensibile
– se infecteaza in mod repetat
– supureaza
– intervine in miscare sau in functionalitatea locului respectiv
– cresc in marime
– devin neplacute  estetic sau deranjeaza.
Cele mai multe dintre ele  pot fi indepartate in cabinetul medicului sau intr-un centru de chirurgie.
 
Medicul va injecta un anestezic local in jurul formatiunii, va face o incizie la nivelul pielii, va indeparta tumora , apoi va inchide incizia prin suturare. Daca tumora  este intr-o zona a corpului care nu poate fi usor abordabila, doar printr-o simpla incizie a pielii, ea  va putea fi extirpata intr-o sala de operatii sub anestezie generala.
In general, recuperarea postoperatorie este foarte buna si rapida, iar singurul inconvenient al indepartarii chirurgicale este cicatricea care ramine postoperator, aspectul acesteia depinzind de marimea formatiunii indepartate, zona in care este plasata, precum si de tipul de sutura aplicat si de tipul de cicatrizare propriu fiecarui pacient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie