Reconstructia de san

Introducere

Reconstructia de san are ca scop refacerea unui san de aspect natural ca forma si volum, atunci cind acesta lipseste dupa o operatie de mastectomie. Aceasta operatie are o mare incarcatura psiho-emotionala pentru o femeie care a pierdut sinul in urma unei ablatii postneoplazice sau de alta natura.
Crearea unui sin nou imbunatateste dramatic imaginea de sine, increderea in fortele proprii si calitatea vietii persoanei.

Indicatii

Reconstructia de san este o interventie puternic individualizata ; daca o faceti, nu incercati sa preintimpinati dorintele altei persoane sau sa cautati sa ajungeti la imaginea ideala. Reconstructia de sin este indicata daca :
 • Ati inteles bine care este diagnosticul si care sunt posibilitatile terapeutice
 • Nu suferiti de alte afectiuni grave ce pot impiedica vindecarea
 • Sunteti optimista si aveti asteptari realistice asupra sinului reconstruit si imaginii corporale
Reconstructia de sin implica interventii seriate. Se poate realiza atit in timpul mastectomiei, cit si dupa vindecarea zonei operate si urmarea tratamentelor specifice postneoplazice.
In timpul consultatiei cu chirurgul plastic veti discuta despre :

– De ce doriti interventia chirurgicala, care sunt asteptarile si dorintele dvs

– Care este starea de sanatate, daca aveti alergie la vreun madicament, ce tratamente ati urmat

– Ce medicamente folositi, daca sunteti fumatoare sau consumati alcool

– Ce interventii chirurgicale ati avut

– Vi se vor spune care sunt optiunile valabile de reconstructie de sin in general si adaptate la situatia dvs

– Care sunt rezultatele reconstructiei de sin si potentialele complicatii

– Care sunt stagiile operatorii recomandate de chirurgul plastic , inclusiv interventiile necesare pentru obtinerea simetriei mamare.

La urmatoarea consultatie (de obicei cel putin 2 consultatii sunt necesare), chirurgul plastic :

– Va evalua starea generala de sanatate si care sunt eventualii factori de risc

– Va examina regiunea mamara bilateral si va efectua masuratori detaliate pentru determinarea formei si marimii sinului de – reconstruit

– Va face fotografii necesare fisei dvs

– Va stabili metoda de reconstructie , va va explica in ce consta, care sunt riscurile si complicatiile interventiei.

Indicatii preoperatorii

– Nu mincati si nu beti nimic in noaptea dinaintea operatiei

– Cu 2 saptamini inaintea operatiei, intrerupeti consumul de aspirina sau alte medicamente ce pot influenta coagularea singelui ; de asemenea, anticonceptionalele trebuie intrerupte cu 1 luna inainte

– Interventia chirurgicala se efectueaza in afara zilelor de menstra

– Daca aveti probleme medicale (tensiune, afectiuni vasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente etc.), anuntati medicul chirurg

– Evitati fumatul cu cel putin 1 luna inainte de operatie, precum si expunerea la soare sau solar

– Nu tineti cura de slabire inainte de operatie, deoarece vindecarea poate fi intirziata.

Interventia chirurgicala

Desi sunt mai multe tehnici de reconstructie de sin, scopul acestora este de a obtine un sin cu aspect natural ca forma, de dimensiuni cit mai adecvate toracelui dvs.
Trebuie sa stiti ca:
-sinul reconstruit nu va avea aceeasi sensibilitate ca cel natural
-vor fi intotdeauna pe sin cicatrici lasate de liniile de incizie, atit cea de la mastectomie, cit si cea necesara reconstructiei
-vor apare alte cicatrici pe corp, fie la nivelul spatelui, fie la nivelul abdomenului, lasate de interventia in zonele donatoare de lambouri, functie de tipul de reconstructie
– pentru obtinerea simetriei, de cele mai multe ori este necesara interventia de ridicare de sin cu/fara reductie mamara la nivelul celuilalt sin, interventie care se efectueaza in alta sedinta operatorie.

Riscurile operatiei

Decizia de reconstructie de sin este extrem de personala. Dvs veti decide daca beneficiile interventiei va preintimpina dorintele si asteptarile si daca riscurile si posibilele complicatii sunt acceptabile
Posibilele riscuri ale reconstructiei de sin sunt:

– Singerare intra- si postoperatorie cu aparitia de hematoame

– Infectie

– Vindecare intirziata

– Folosirea metodelor reconstructive cu lambouri poarta riscul de necroza partiala sau totala a lamboului, din cauze mai mult sau mai putin previzibile

– Folosirea reconstructiei cu implant mamar poate sa duca in timp la aparitia contracturii si nevoia de schimbare a implantului.

Interventia chirugicala

Interventia chirurgicala se practica sub anestezie generala, iar durata sa depinde de metoda reconstructiva aleasa, intre 3-6 ore.
De cele mai multe ori, operatia de mastectomie lasa prea putin tesut in regiunea mamara pentru a putea acopri si suporta un implant mamar. Folosirea implantului mamar pentru reconstructie aproape intotdeauna necesita acoperirea cu tesuturi de buna calitate, obtinute fie prin crearea de lambouri musculocutane, fie prin expandarea tisulara.

 

  1. Reconstructia de sin folosind TRAM flap (lambou musculocutan abdominal ) foloseste ca zona donatoare regiunea abdominala, de unde se recolteaza muschiul drept abdominal impreuna cu grasimea si pielea de deasupra sa, ce ramine atasat de vasul sau de singe, apoi este tunelizat catre peretele toracic si modelat pentru a forma protuberanta mamara. In acest caz, folosirea implantului mamar nu este intotdeauna obligatorie, zona donatoare oferind suficient tesut pentru a da volum noului sin.
   poza 1
  2. Reconstructia de sin folosind latissimus dorsi flap (lambou musculocutan din regiunea toracodorsala de partea sinului de reconstruit) foloseste ca lambou muschiul latissimus dorsi, cu pielea de deasupra sa, acesta raminind atasat de vasul sau , care apoi se tunelizeaza catre zona de mastectomie si reformeaza noul sin impreuna cu un implant mamar. Cicatricea care ramine in zona donatoare se poate camufla prin vestimentatie.
   poza 2
  3. Reconstructia folosind metoda expandarii tisulare este o metoda mai simpla, atunci cind are indicatie, dar este un proces de lunga durata. Consta in plasarea sub pielea zonei de mastectomie a unui expander tisular (un saculet cu invelis de silicon) care are atasata o valva prin care se introduce ser fiziologic treptat, in mai multe sedinte, pina ajunge la volumul dorit.Ulterior, printr-o noua interventie chirurgicala, se exttrage expanderul si in locul sau se plaseaza un implant mamar de volum asemanator cu volumul maxim al expanderului.Aceasta procedura poate dura 4-6 luni si implica cel putin 2 timpi operatori
   poza 3

 

Indiferent de tipul de reconstructie, mamelonul si areola se reconstruiesc intr-un timp secundar, la aproximativ 8-12 luni de la reconstructie, cind se poate realiza si simetria mamara prin mamoplastie de ridicare/reducere la sinul contralateral.
poza 4

 

 

 

 

Spitalizarea postoperatorie

Intrucit este o interventie de amploare este recomandabil ca spitalizarea sa dureze 5-7 zile cel putin, timp in care se observa evolutia lamboului,se administreaza antibiotice, antiinflamatorii, analgezice, antitrombotice, se fac pansamente zilnice si mobilizare activa supravegheata. Un pansament usor compresiv la nivelul zonei donatoare este recomandat, iar tuburile de dren ce se monteaza postoperator atit la nivelul sinului reconstruit cit si la nivelul zonei donatoare se vor extrage la citeva zile.la externare vi se vor da instructiuni despre modul de ingrijire a zonelor operate, cind sa veniti la control, reteta cu medicatia ce urmeaza sa o luati pe cale orala si alte recomandari privind regimul de activitate in perioada postoperatorie.

Recuperarea postoperatorie

Rezultatul final al reconstructiei de sin va poate ajuta sa depasiti impactul fizic si emotional al amputatiei de sin dupa interventia de neoplasm mamar.
In timp, sensibilitatea la nivelul sinului va reveni,aspectul cicatricilor se va ameliora, desi nu vor dispare complet.Desi este o interventie destul de dificila pentru pacienta, cele mai multe femei care au suportat aceasta interventie au constatat o imbunatatire deosebita a calitatii vietii , a abilitatii de a arata si se simti bine.

Fotografii inainte/dupa

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie