Maladia Dupuytren

Contractura Dupuytren

Contractura Dupuytren este o fibromatoza palmara de etiologie incerta. Denumirea este luata de la baronul Dupuytren, un chirurg francez care a efectuat prima fasciotomie palmara in 1831. Sindromul este caracterizat de fibroza fasciei palmare si contractia in flexie a degetelor, progresiva. Articulatiile interfalangiene proximale si cele metacarpofalangiene pot fi afectate. Desi multe cazuri apar a fi idiopatice si fara conditii coexistente, s-au raportat si numeroase afectiuni asociate.

Incidenta afectiunii creste la pacientii cu diabet, fumatori, alcoolism, epilepsie si infectii. 5% dintre pacienti sunt diabetici. Incidenta contracturii la pacientii alcoolici depinde de cantitatea de alcool consumata. Inca exista dezbateri in privinta implicarii ca factor etiologic al infectiei HIV.
Pacientul cu contractura Dupuytren tipic este un barbat de 50 de ani cu un nodul palmar aderent la piele si contracture in flexie. Aceaste contractura fibroasa poate apare si in alte zone ale corpului cum este fascia plantara si teaca penisului. Nu este o afectiune dureroasa.


Tratamentul chirurgical este singurul tratament disponibil.
Boala Dupuytren este doar de natura cosmetic si functionala fara alte sechele care sa deranjeze pacientul. Se doreste ameliorarea capacitatii functionale, reducerea deformarii si intirzierea recurentei.

 

dupuytren inelar

Imagine preoperatorie a mainii cu Dupuytren inelar si degetul mic.

imagine 2

Imagine intraoperatorie cu excizia benzii fibroase

imagine 3

Imagine postoperatorie la 3 luni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie