Ridicare/micsorare sani

Reductia mamara sau mamoplastia de reducere este o interventie chirurgicala care are ca scop reducerea dimensiunilor sanului prin indepartarea excesului de piele, grasime si tesut glandular.De asemenea, intotdeauna realizeaza si ridicarea sanului  si reducerea dimensiunilor unei areole mari, oferind sanului un aspect estetic, natural.

Indicatii

Reductia mamara se adreseaza femeilor cu sani mari, grei, lasati, uneori dimensiunile lor fiind gigante, situatii care determina dureri cronice de coloana, umeri, greutate in respiratie, iritatie cronica a pielii de sub san prin transpiratie permanenta, precum si disconfortul creat de dificultatea gasirii si purtarii unui sutien si a unei vestimentatii adecvate.

Untitled10                      Untitled11
hipertrofie mamara la o femeie de 35 ani                aspect postoperator la 6 luni

Untitled12                          Untitled13
aceeasi pacienta de mai sus (profil)                     aspect postoperator la 6 luni(profil)

Proceduri chirurgicale

Inainte de luarea deciziei chirurgicale trebuie sa va prezentati la cel putin 2 consultatii, in care se va stabili impreuna cu chirurgul volumul adecvat al sanilor, inaltimea la care se situa noua areola si dimensiunile ei, si veti primi informatii despre tipul de cicatrice care va ramine dupa operatie. Examenele de laborator sanguine si ecografia sau mamografia sunt obligatoriu a fi efectuate inainte de interventie cu cel putin citeva zile.

Tehnicile de reductie

Functie de volumul mamar, reductia mamara se poate efectua pastrind areola pe un pedicul tisular pastrat integru, asigurind astfel sensibilitatea sa., iar excesul de grasime, glanda si piele se excizeaza de obicei din polul inferior al sanului.

Untitled14                                        Untitled15
reductie cu areola pastrata pe pedicul superior                                     aspectul sanului si cicatricii dupa reductie

In cazul unor sani foarte mari, poate fi dificil si riscant sa se pastreze areola pe un pedicul, de aceea o tehnica sigura de reductie implica transferul areolei ca grefa libera.
Folosirea tehnicilor de reductie , indiferent ca mobilizeaza areola pe un pedicul superior, medial sau inferior, lasa intotdeauna cicatrici in jurul areolei, pe o linie veticala si de cele mai multe ori si in santul submamar. Daca volumul sanului care trebuie redus nu este foarte mare, se poate folosi o tehnica chirurgicala ce lasa o cicatrice mai redusa (tehnica cu cicatrice verticala  sau in L)
Untitled16   Untitled17   Untitled18
localizarea cicatricilor postoperator

Localizarea tipurilor de cicatrice (vazute de sus)

Untitled19
cicatrice verticala                         cicatrice in T inversat

Rezultate

Mamoplastiade reductierealizeaza din sani mari, moi,lasati, sani de dimensiuni adecvate toracelui, ridicati si mai fermi.De obicei, in momentul mamoreductiei se realizeaza si repozitionarea si redimensionarea areolei.Desi implica riscuri si posibile complicatii(acestea le veti discuta cu chirurgul la consultatie), ca de altfel, orice interventie chirurgicala, reductia mamara este una dintre cele mai satisfacatoare interventii chirurgicale estetice.
Cicatricile dupa reductia mamara sunt permanente, dar ele se estompeaza pina la limita vizibilitatii in aproximativ 2 ani de la interventie.Sunt unele situatii in ca re aspectul evidente se pastreaza peste acest timp, iar in cazul acesta se poate interveni chirurgical si prin retusarea cicatricii, sa se obtina o cicatrice frumoasa.
In ceea ce priveste relatia cu cancerul mamar, este obligatorie efectuarea inainte de interventie a unei echografii sau mamografii mamare(la persoanele peste 35 de ani)pentru depistarea eventualilor noduli suspecti; studiile efectuate in timp au constatat ca la femeile care au suportat o interventie de reductie mamara, riscul de cancer mamar este mai redus comparativ cu cele care nu au avut o asfel de interventie, deoarece volumul de tesut glandular cu risc de transformare maligna este mai mic la aceste paciente.

Fotografii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie