Otoplastie: Urechi decolate

Introducere

Otoplastia este operatia de corectare chirurgicala a urechilor mari, indepartate de cap, situatie denumita medical urechi decolate, iar popular, urechi clapauge.Este o malformatie congenitala usoara, ce nu se transmite obligatoriu la descendenti; intre cele doua urechi exista aproape intotdeauna asimetrie de forma si marime, mai mult saau mai putin sesizabila.
Indicatii
De aceasta interventie beneficiaza toti pacientii copii peste 5 ani precum si adultii ce nu au fost operati la virsta copilariei. Ideal este ca operatia sa se efectueze intre 4-14 ani.
Riscurile operatiei
Nu exista nici o operatie fara nici un risc ; in cazul otoplastiei, riscurile interventiei sunt minore, dar ceea ce este imprevizibil este calitatea cicatricii, deoarece fiecare persoana are o anumita capacitate de cicatrizare.In rare cazuri pot aparea acumulari de singe (hematoame) sau infectii localizate la nivelul tegumentului, care se trateaza cu antibiotic.

Indicatii preoperatorii

  •     Nu mincati si nu beti nimic in noaptea dinaintea operatiei
  •     Cu 2 saptamini inaintea operatiei, intrerupeti consumul de aspirina sau alte medicamente ce pot influenta coagularea singelui
  •     Interventia chirurgicala se efectueaza in afara zilelor de menstra
  •     Daca aveti probleme medicale (tensiune, afectiuni vasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente etc.), anuntati medicul chirurg;
  •     Nu tineti cura de slabire inainte de operatie, deoarece vindecarea poate fi intirziata
  •     Evitati expunerea la soare inainte de operatie cu citeva zile , precum si dupa operatie citeva luni.

Interventia chirurgicala

Operatia se practica sub anestezie locala asociata cu analgezie intravenoasa, iar durata operatiei este de aproximativ 2 ore. Incizia se face in spatele urechii, se evidentiaza cartilajul si apoi se modeleaza cu fire neresorbabile, plicaturindu-l si apropiindu-l de cap; dupa ce se sutureaza pielea, peste urechi se aplica un pansament elastic.

poza otoplastie site

Spitalizarea postoperatorie

Operatia se poate face si ambulatoriu sau cu o spitalizare de 1 zi; postoperator trebuie sa se poarte un bandaj compresiv cel putin 1 luna. Firele de sutura se extrag la 7-10 zile.
Recuperare postoperatorie
Copiii se pot intoarce la scoala dupa 1 saptamina, iar adultii dupa 2-3 zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie