Lipoaspiratia

Introducere                                                            

Lipoaspiratia este o metoda chirurgicala de indepartare a “pernutelor”adipoase localizate in zone destinate genetic a fi greu de scazut(regiunea subombilicala, flancuri, solduri, coapse, fata interna a genunchilor).desi se obtine reducerea greutatii corporale, lipoaspiratia nu este o metoda de tratament a obezitatii, scaderea in greutate fiind minora, ea realizind mai ales o reconturare armonioasa a corpului.De cele mai multe ori, stimuleaza vointa persoanei de a tine o dieta pentru a obtine dimensiunile la care spera.

Indicatii

Lipoaspiratia se adreseaza pacientilor cu greutatea corporala apropiata de limitele normale pentru inaltimea si virsta lor, cu o buna stare de sanatate, cu depozite adipoase localizate. Este indicat ca tegumentul sa aiba calitati elastice bune, de aceea aceasta interventie se adreseaza mai ales persoanelor tinere, la persoanele in virsta nemaiobtinindu-se rezultate estetice la fel de bune.

Riscurile operatiei

Nu exista operatie care ssa nu implice un risc. In general, complicatiile lipoaspiratiei sunt rare, daca selectia pacientilor s-a facut cu grija. Riscurile sunt mai mari atunci cind se tenteaza extragerea unei cantitati mari de tesut adipos. Pot aparea infectii, hematoame, seroame ; cea mai grava complicatie este embolia grasoasa sau trombembolia, cind un lobul adipos sau un cheag de singe pot migra prin circulatie la plamin si cauza moartea(pentru prevenirea acestei complicatii se administreaza medicamente antitrombotice  si lipoaspiratia se prectica cu canule de dimensiune mica in diametru). De asemenea, pot aparea denivelari marcate tegumentare, mai ales la persoanele in virsta, care au o elasticitate redusa a pielii.
Indicatii preoperatorii
•    Nu mincati si nu beti nimic in noaptea dinaintea operatiei
•    Cu 2 saptamini inaintea operatiei, intrerupeti consumul de aspirina sau alte medicamente ce pot influenta coagularea singelui ; de asemenea, anticonceptionalele trebuie intrerupte cu 1 luna inainte
•    Interventia chirurgicala se efectueaza in afara zilelor de menstra
•    Daca aveti probleme medicale (tensiune, afectiuni vaasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente etc.), anuntati mediculchirrug
•    Evitati fumatul cu cel putin 1 saptamina inainte de operatie, precum si expunerea la soare sau solar
•    Nu tineti cura de slabire inainte de operatie, deoarece vindecarea poate fi intirziata.

Interventia chirurgicala

Lipoaspiratia se face cu anestezie generala sau peridurala, functie de localizarea si intinderea depozitelor adipoase.Durata este in medie de 1 ora pe zona. Aceasta operatie implica introducerea unei canule speciale in tesutul adipos prin incizii de citiva mm , canula ce este conectata la un aparat care creeaza vid, iar prin miscari repetate, grupuri de celule sunt  separate si aspirate.
                                                   
  Untitled37                                                          Untitled38
aspectul canulei de lipoaspirat in tesutul adipos (aspect intern)                  imagine externa a canulei de lipoaaspirat
                                                                                      
  Zonele mai frecvente de lipoaspirat sunt: regiunea abdominala, coapse, genunchi, brate si zona gitutlui(gusa).
 

Untitled39   Untitled40          
zone ale trunchiului posterior ce sunt lipoaspirate

Untitled41   Untitled42           
zone ale trunchiului anterior ce sunt lipoaspirate (la barbati)
 

Untitled43   Untitled44
zone abdominala si coapse ce sunt lipoaspirate (la femei)

Untitled45   Untitled46           
zona gitului ce este lipoaspirata (gusa)

Cicatricile care rezulta sunt aproape insesizabile si nu pun probleme de estetica.
Tehnicile moderne folosesc injectarea unei solutii speciale ce contine un anestezic si o substanta vasoconstrictoare pentru a reduce pierderile de singe din timpul operatiei, in acelasi timp lasind si o analgezie indelungata postoperatorie.
Imediat postoperator, zonele lipoaspirate sunt pansate si imbracate in contentii elastice, pentru prevenirea formarii hematoamelor si seroamelor.

Spitalizarea postoperatorie

In general, spitalizarea dureaza 1-3 zile, functie de starea postoperatorie si cantitatea de tesut adipos extras.In cursul spitalizarii, vor fi administrate antibiotice, analgezice, antiinflamatorii si antitrombotice.

Recuperarea postoperatorie

Dupa aceasta interventie chirurgicala, trebuie purtata o contentie elastica (pantalon/body) timp de cel putin 1 luna, pentru a evita aparitia hematoamelor/seroamelor si a  favoriza redistribuirea tegumentara; vinataile si umflaturile dispar in 2-3 saptamini, dar activitatea obisnuita poate fi reluata in aproximativ 7 zile. Dupa disparitia vinatailor poate fi inceput masajul zonelor  operate, pentru imbunatatirea elasticitatii pielii.rezultatele definitive se vor observa dupa cel putin 3 luni.
De retinut ca in zonele in care se practica lipoaspiratia nu se mai acumuleaza grasime, dar, daca nu se mentine un regim igieno-dietetic de mentinere a greutatii corporale, grasimea se va depune in zonele in care nu s-a facut lipoaspiratie.

 

Fotografii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie