Himenoplastie

CE ESTE HIMENUL: O MEMBRANA SUBTIRE SITUATA LA INTRAREA VAGINULUI

Himenul este o membrane subtire, constituita din tesut eslastic si fibros, ce acopera partial deschiderea vaginului (introitul vaginal).
La fetele tinere, himenul este foarte bine vascularizat; in cazul femeilor la menopauza devine foarte subtire. La femeile adulte, abia daca inconjura introitul vaginal, fiind foarte mult atrofiat.

FUNCTIA HIMENULUI

Functia biologica a himenului este inca incerta, dar se pare ca are rol de protectie antiinfectioasa in perioada copilariei; este intotdeauna incomplet, pentru a putea permite scurgererea singelui menstrual.
Functia sociala a himenului insa este inca foarte bine dezvoltata, prezenta sa fiind simbolul virginitatii in toate culturile si religiile lumii.

RUPTURA HIMENULUI

Ruptura himenului apare in cursul primei experiente sexuale a fetei, dar sunt unele situatii care pot fi incriminate in ruperea sa:in timpul ciclismului sportiv, a gimnasticii  sau prin inserarea de tampoane
Himenul se rupe de obicei posterior sau posterolateral, in 2 sau mai multe portiuni. Aproape intotdeauna ruptura himenului este insotita de o usoara singerare ce se opreste spontan.
In cazul unui himen foarte elastic, acesta nu se rupe, chiar la mai multe contacte sexuale. Au fost relatate in lliteratura sarcini la femei cu himenul intact. Sunt cazuri rare cind fetitele se nasc fara hymen.

HIMENOPLASTIA: RESTAURAREA VIRGINITATII
Termenul de “virgina” inseamna persoana care nu a avut niciodata contact sexual
Baiatul isi pierde virginitata atunci cind penisul sau penetreaza prima data intr-un vagin; la fel, la fete pierderea virginitatii apare in momentul in care un penis penetreaza in vagin pentru prima data, rupind himenul.
In unele culturi sau religii, in noaptea nuntiii, mireasa trebuie sa fie virgina,sa lase o pata de singe pe lenjerie, dovada a puritatii ei.

RESTAURAREA HIMENULUI

Nu rareori sunt situatii cind ginecologul este consultat de catre o tinara rusinoasa insotita de o hoarda de barbati inruditi, cerind ca aceasta sa fie examinata ; ea nu singerase in noaptea nuntii, iar toti barbatii intreaba de ce.
O simpla asigurare din partea doctorului poate salva onoarea fetei. Probabil ca mireasa are un hymen elastic, ca multe altele, iar singerarea nu s-a produs.
Revers, femeia poate solicita medicului sa ii restaureze “ onoarea “ pierduta in imprejurari numai de ea stiute.
Procedurile utilizate sunt himenorafia si himenoplastia .
Refacerea himenului se realizeaza sub anestezie locala, fara a fi necesara internarea.

CHIRURGIA HIMENULUI

Repararea simpla

Repararea consta in sutura simpla a resturilor rupte ale himenului, adunindu-le cu fire de sutura foarte fine; aceasta interventie sepoate  realiza cu 3-7 zile inainte de noaptea nuntii; procedura este foarte usoara,si nu necesita spitalizare.

in cazul in care pacienta doreste sa se refaca integritatea himenului pentru o perioada de timp mai lunga, trebuie mentionata aceasta intentie, deoarece metoda de reparare si materialele de sutura sunt usor diferite.

Reconstructia de himen

Cand resturile de himen sunt insuficiente , este necesar a fi reconstruit  folosind lambouri locale, care fie ingusteaza , fie realizeaza chiar o punte la nivelul introitului vaginal.
Interventia se poate realiza sub anestezie locala
Interventia dureaza mai putin de 1 ora, iar pacienta poate pleca direct acasa si a doua zi la serviciu.
Suturile folosite sunt resorbabile.; folosind aceasta tehnica, refacerea himenului este mai stabila, fiind posibil ca noaptea nuntii sa fie mai tirziu de o saptamina.
Se recomanda ca atunci cind vine la medic, pacienta sa fie insotita de o persoana de incredere si in acelasi timp discreta, care sa o insoteasca si inapoi acasa.

 

Comentarii

  1. Pingback: Himenoplastie « Operatii chirurgie estetica – Dr. Banacu Luminita, specialist chirurgie estetica | Un weblog normal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie