Abdominoplastie

Abdominoplastie

Abdominoplastie este o interventie chirurgicala de amploare ce are ca scop indepartarea excesului de piele si grasime de la nivelul abdomenului inferior. In acelasi timp operator se pot intari si muschii abdominali pe linia mediana sau se pot rezolva probleme de perete abdominal (hernii, eventratii).

Indicatii

Abdominoplastia este indicata pacientilor care la nivelul jumatatii inferioare a abdomenului au un exces de grasime si piele ce nu pot fi indepartate prin regim dietetic sau exercitii fizice. Vergeturile tegumentare care apar la femei mai ales dupa sarcini multiple pot fi atenuate si partial indepartate.Prin aceasta interventie se indeparteaza sortul abdominal prezent , se pot intari muschii abdominali pe linia mediana, dar lasa o cicatrice permanenta .

 

Riscurile operatiei abdominoplastie

Abdominoplastia este o interventie chirurgicala destul de ampla ; in afara de riscurile ce pot apare la orice interventie chirurgicala-singerare, aparitia de hematoame postoperator, de serom, infectie, sunt citeva riscuri specifice pe care le veti discuta cu chirurgul in momentul consultatiei, precum si inainte de operatie.

Indicatii preoperatorii

  • Nu mincati si nu beti nimic in noaptea dinaintea operatiei
  • Cu 2 saptamini inaintea operatiei, intrerupeti consumul de aspirina sau alte medicamente ce pot influenta coagularea singelui ; de asemenea, anticonceptionalele trebuie intrerupte cu 1 luna inainte
  • Interventia chirurgicala se efectueaza in afara zilelor de menstra
  • Daca aveti probleme medicale (tensiune, afectiuni vaasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente etc.), anuntati medicul chirurg
  • Evitati fumatul cu cel putin 1 saptamina inainte de operatie, precum si expunerea la soare sau solar
  • Nu tineti cura de slabire inainte de operatie, deoarece vindecarea poate fi intarziata.

 

Interventia chirurgicala abdominoplastie

Abdominoplastie se practica sub anestezie generala si dureaza 3-5 ore. Incizia se efectueaza pe linia  suprapubiana, apoi se prelungeste sub linia chilotului pina aproape de csinele iliace; cea de a doua incizie este periombilicala, pentru a putea elibera ombilicul (buricul) din tesuturile din jur; pielea si grasimea se ridica de pe musculatura abdominala pina la rebordurile costale, musculatura abdominala se intareste cu fire speciale de sutura pe linia mediana; excesul de piele si grasime se indeparteaza din portiunea inferioara a lamboului abdominal; ombilicul se rearanjeaza la noul sediu si se sutureaza incizia. Postoperator se lasa 2 tuburi de dren citeva zile.

Spitalizarea postoperatorie

Abdominoplastie este o interventie ampla, de aceea spitalizarea este de cel putin 5-7 zile, pentru a reduce riscurile la minim si a supreveghea indeaproape pacientul; in aceasta perioada se administreaza antibiotice, antiinflamatorii, analgezice si antitrombotice; se va face pansament zilnic, iar pacientul va purta o burtiera elastica. Mobilizarea este recomandata imediat de a doua zi postoperator.

Recuperarea postoperatorie

Dupa externare, firele se extrag la 14 zile, iar burtiera se va purta obligatoriu 1 luna postoperator. In general este recomandat sa intrerupeti activitatea la munca 3-4 saptamini. Dupa 1 luna se pot relua eforturile si exercitiile fizice moderate. Cicatricile isi modifica aspectul pe parcursul unui an, ele devenind la inceput rosii-vinetii si reliefate, ulterior devin palide si subtiri. Daca aspectul cicatricilor este dezagreabil la 1 an, se poate face retusarea lor chirurgicala.

Pentru a se pastra aspectul obtinut, este recomandabil sa se mentina un regim igieno-dietetic si sa se practice exercitii fizice.

Fotografii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie