Blefaroplastia pentru pleoapele cazute: operatie reparatorie sau estetica?

Pentru cei mai multi oameni, semnele imbatranirii pot fi camuflate fie prin purtarea unor haine mai largi, fie  prin vopsirea parului, fie  chiar prin folosirea de produse cosmetice sofisticate, pentru a realiza un  machiaj de calitate. Dar anumite deficite estetice  nu pot fi acoperite, oricat de mult s-ar dori, asa cum este cazul pleoapelor cazute.Trecerea timpului si efectele expunerii indelungate la soare sau un stil de viata consumptiv pot lasa urme sub forma aspectului de ochi obositi permanent, cu  piele cazuta si  umflaturi sub ochi.

Acest neajuns estetic poate fi corectat prin operatia numita blefaroplastie, operatie care consta in indepartarea excesului de piele de la nivelul pleoapelor superioare,si, daca este cazul, si a celor inferioare, cu indepartarea sau rearanjarea pungutelor de grasime ce modifica inestetic conturul natural al ochilor. Aceasta interventie  este efectuata de catre chirurgul plastician, de cele mai multe ori sub anestezie locala daca se efectueaza numai la pleoapele superioare, sau cu anestezie generala, daca se efectueaza si la pleoapele inferioare.

Este una dintre cele mai frecvente interventii chirurgicale faciale, cu rezultate foarte bune, si usor de suportat. Uneori, blefaroplastia este o interventie cu scop pur estetic, cu intentia de a crea un aspect mai placut, fara a influenta in vreun fel functia naturala a pleoapei sau campul vizual; sunt insa anumite situatii, cand excesul de piele este atat de mare, incat coboara ca un fald peste gene, acoperind o parte din campul vizual, sau ingreunand in asemenea masura pleoapa, incat  se deschide mult mai greu si da senzatia de oboseala oculara , cu inchiderea progresiva a ochiului.

Nu de putine ori, aspectul inestetic al ochilor poate fi dat de un deficit functional al muschiului responsabil cu ridicarea pleoapei, asa numitul „levator ocular”, care devine foarte slabit, incat nu mai poate ridica pleoapa in totalitate, situatie care poate fi dobandita in urma unor inflamatii ale pleoapei, sau zonei perioculare (ca de exemplu dupa tratamente stomatologice ample si de durata).

Pacientii care pot beneficia de aceasta interventie cu caracter reconstructiv-functional,  sunt  persoane cu un exces de piele atat de mare incat nu pot privi bine fara sa-si ridice cu mana pielea cazuta peste gene, atunci cand citesc , sau sa forteze la maxim muschiul frontal pentru a creste acuitatea vizuala ( cei care par vesnic mirati). De obicei sunt persoane in varsta, la care excesul de piele este cauzat si de modificarile cauzate de imbatranirea pielii, dar si de asocierea cu alte boli degenerative, cum ar fi hipertensiunea, diabetul zaharat, necesitatea de a purta ochelari cu dioptrii mari , etc.

Care sunt costurile pentru aceasta interventie? De cele mai multe ori, acest tip de interventie nu este decontata de casa de asigurari, cu exceptia  cazului  in care se asociaza si deficitul functional cauzat de deficienta muschiului levator, aceasta reprezentand o interventie efectuata in scop functional. Deficitul functional este de diferite grade, si poate fi apreciat la examenul clinic efectuat de medicul plastician sau oftalmolog cu experienta in chirurgia pleoapelor.

Interventia chirurgicala corectoare va avea in vedere nu doar indepartarea excesului de piele si remodelarea pungutelor de grasime ce deformeaza inestetic pleoapele, ci si repararea deficitului functional dat de disfunctia muschiului ridicator al pleoapei; aceasta interventie se poate realiza sub anestezie locala, (mai rar generala), fara perioada lunga de spitalizare (asa zisa spitalizare de zi-cateva ore), si este usor suportata de majoritatea persoanelor, indiferent de varsta si sex.

Dupa interventie, zona palpebrala va fi umflata si vanata timp de o saptamana-doua, perioada in care se realizeaza vindecarea locala cu refacerea vascularizatiei locale si remodelarea naturala a structurilor anatomice reparate.

Aspectul final se obtine dupa 1-3luni de la operatie, cand recuperarea se considera a fi completa. Interventia de blefaroplastie se considera cu efect indelungat,uneori de 10-15 ani,  deoarece procesul de imbatranire continua, nu poate fi stopat, iar  rezultatele sale sunt satisfacatoare pentru cei mai multi pacienti.

Cazul 1

blank

Cazul 2

blank

Cazul 3

blank

Cazul 4

blank

Cazul 5

blank

Cazul 6

blank

Cazul 7

blank

Cazul 8

blank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie