Blefaroplastie

Introducere

Blefaroplastia (corectia chirurgicala a pleoapelor cazute)are ca scop indepartarea excesului tegumentar si de tesut adipos de la nivelul pleoapelor superioare sau/si inferioare. Pliurile de piele si « pungutele »  de grasime de la nivelul pleoapelor dau aspectul de ochi obosit in permanenta, uneori cauzind chiar reducerea cimpului vizual. Corectia chirurgicala se poate efectua in acelasi timp la pleoapele superioare si inferioare si asociata sau nu  cu liftingul facial.

Indicatii

Pacientii care beneficiaza de aceasta interventie au in general peste 35 de ani, dar sunt anumite situatii cind se poate efectua si mai devreme de aceasta virsta, caz in care se extrag mai ales pernutele de grasime  care proemina sub piele. Important este ca starea de sanatate a persoanei sa fie buna, iar inainte de interventie este bine sa se faca un control oftalmologic mai ales la pacientii purtatori de ochelari.

Riscurile operatiei

Orice interventie chirurgicala implica  riscuri. Blefaroplastia trebuie efectuata de un chirurg cu experienta in domeniu si atunci riscurile sunt minore si de cele mai multe ori, imprevizibile. Dintre acestea, singerarea este cea mai frecventa, dar folosirea unor manevre blinde intraoperatorii si a unui instrumentar specializat evita aparitia singerarii; indepartarea exagerata a excesului de piele, mai ales la pleoapa inferioara determina aparitia ectropionului – retractia pleoapei inferioare ce impiedica inchiderea completa a ochiului, situatie care, daca nu se amelioreaza in timp de 1 luna, trebuie remediata chirurgical.

Indicatii preoperatorii

Nu mancati si nu beti nimic in noaptea dinaintea operatiei.

Cu 2 saptamini inaintea operatiei, intrerupeti consumul de aspirina sau alte medicamente ce pot influenta coagularea singelui v Interventia chirurgicala se efectueaza in afara zilelor de menstra. Daca aveti probleme medicale (tensiune, afectiuni vasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente etc.), anuntati medicul chirurg. Evitati fumatul cu cel putin 1 saptamina inainte de operatie, precum si expunerea la soare sau solar. Nu tineti cura de slabire inainte de operatie, deoarece vindecarea poate fi intirziata.

Interventia chirurgicala

blf1 Untitled1    Untitled2

incizia superioara

Untitled3  Untitled4   Untitled5

incizia inferioara

Blefaroplastia se practica de obicei cu anestezie locala, asociata cu analgezie intravenoasa usoara. Pacientul are un somn superficial, din care se poate trezi rapid, poate colabora cu chirurgul pe masa de operatie si este insensibil la durere. Durata operatiei este intre 1-3 ore, functie de amploarea interventiei. Aproape intotdeauna se incepe cu pleoapele superioare, apoi se trece la cele inferioare.Inciziile se fac la nivelul santului palpebral superior, iar la pleoapa inferioara se fac la 2-3 mm sub marginea genelor. Pielea se separa de muschiul subiacent, se extrag pungutele, de grasime in exces, iar surplusul de piele se indeparteaza. Sutura se face cu fire foarte fine, iar cicatrizarea se obtine in aproximativ 5-7 zile.

Spitalizarea postoperatorie

Daca interventia chirurgicala se efectueaza in cursul diminetii, seara pacienta poate pleca acasa, cu conditia sa respecte strict indicatiile de repaus in noaptea respectiva si mentinerea compreselor reci pe ochi.In cazul in care interventia se realizeaza dupa-amiaza, sau pacienta locuieste in alt oras, este indicat sa fie spitalizata cel putin 1 zi. In timpul spitalizarii se administreaza antibiotice sistemice, se aplica ochelari speciali de racire si picaturi cu antibiotic local (colir).Intrucit edemul si echimozele apar rapid postoperator, este recomandat sa aveti ochelari fumurii de protectie in momentul externarii.

Recuperarea postoperatorie

Edemul si echimozele ce apar postoperator dispar in 7-10 zile, timp in care este recomandat sa intrerupeti activitatea la locul de munca sau cel putin in primele 3 zile.Activitatea fizica intensa poate determina cresterea tensiunii arteriale, favorizind aparitia singerarii.Intrucit ochuil este usor mai sensibil la soare si vint, este recomandata purtarea ochelarilor de protectie fumurii pina la trecerea vinatailor. Firele de sutura se extrag la 7 zile, iar cicatricile raman albe si subtiri dupa citeva luni de la operatie.

Fotografii