Ce este celulita si cum putem sa o tratam?

Celulita este conditia in care pielea are un aspect neregulat, dat de prezenta de  noduli mici prezenti in stratul de grasime de dedesubt.

Apare ca urmare a modificarilor de structura in tesutul conjunctiv care face parte din stratul adipos situat intre piele si tesuturile profunde.

 

Ce se stie in general despre celulita

  • Este prezenta la 80-90% dintre femei
  • Aspectul pielii este de coaja de portocala
  • Numeroase tratamente sunt posibile, dar multe sunt cu efect temporar
  • Reducerea in greutate si o dieta cu putine grasimi, incetarea fumatului si un stil de viata activ , sunt conditii obligatorii de reducere a celulitei.

CARE SUNT GRADELE DE SEVERITATE A  CELULITEI

Gradul  1 (usoara)- este aspectul de coaja de portocala cu cateva (1-4) depresiuni superficiale, si discret aspect de piele cazuta, localizata.

Gradul  2( moderata)- depresiuni mai numeroase (5-9), si aspect neregulat al zonei, cu piele usor relaxata pe toata zona ..

Gradul 3 ( severa)- aspect total neregulat, ata in repaus cat si in miscare, cu multe depresiuni (peste 10) pe intreaga zona, cu pielea care atarna in falduri.

CARE SUNT FACTORII FAVORIZANTI  AI CELULITEI

Cauza exacta a aparitiei celulitei nu se stie, dar studiile efectuate au arata aparitia unei modificari in structura tesutului conjunctiv care imbraca stratul de grasime aflat sub piele.

In mod normal, celulele adipoase si tesutul conjunctiv care le imbraca formeaza straturi asezate verticalla persoanele de sex feminin;  in momentul in care anumite fibre conjunctive se fibrozeaza, celulele adipoase ajung direct sub piele, iar fibrele conjunctive scurtate  dau aspectul de depresiune.

La barbati, aceste straturi sunt aranjate in forma de retea, de aceea riscul aparitiei celulitei este mai redus.

Anumiti factori predispun la aparitia celulitei:

Statusul hormonal si varsta

Hormonii joaca un rol important in aparitia celulitei: estrogenii, prolactina, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni, sunt implicati in aparitia si dezvoltarea celulitei atunci cand apar dezechilibre in productia acestor hormoni.

Acesti hormoni determina modificari ale microcirculatiri locale, precum si modificari a productiei de colagen ; de asemenea, sunt raspunzatori de distributia depunerilor  adipoase sub piele. O data cu inaintarea in varsta, depunerile adipoase devin din ce in ce mai vizibile, iar tesutul conjunctiv devine mai redus si mai fibros, pielea devine mai subtire, mai putin elastica si cu riduri fine.

Factorii genetici

Anumite gene sunt raspunzatoare de dezvoltarea celulitei; acesti factori determina tipul de metabolism al persoanei respective, distributia grasimii sub piele, tipul de microcirculatie locala.

Alimentatia si stilul de viata

Celulita nu este cauzata de  „toxine,”  desi un stil de viata sanatos

Poate reduce riscul de aparitie a celulitei.

Persoanele care au o dieta bogata in grasimi, dulciuri si sare, si prea putine fibre, au sanse mai mari sa faca celulita.

De asemenea, fumatul, lipsa de activitate fizica, purtarea de haine prea strimte, si expunerea indelungata la soare, pot fi factori favorizanti ai celulitei.

Tratament

Mai multe tipuri de tratament au fost apreciate ca fiind eficiente impotriva celulitei:

Tratamentul cu ultrasunete foloseste anumite aparate care produc unde de ultrasunete, ce pot reduce straturile de tesutu adipos; sunt necesare mai multe sedinte terapeutice, iar efectul poate fi temporar.

Tratamentul cu laser  foloseste o aparatura speciala , care consta in introducerea sub piele a unor sonde subtiri laser, care realizeaza topirea unor straturi de grasime, dar si intarirea pielii prin stimularea productiei de colagen; aceste tratamente sunt foarte scumpe si cu efect pe cativa ani.

Alte tratamente neinvazive asociate: vacuum terapia, radiofrecventa, endermologia, carboxiterapia, au efecte in conditiile asocierii cu o dieta corecta, reducere a greutatii la un nivel normal, activitate sportiva moderata.

Anumite  medicamente si creme pot ajuta la obtinere aspectului  de piele neteda, fara celulita: creme cu cafeina, retinol, extract de samburi de struguri, gingko biloba.

In afara de aceste tratamente cosmetice , sunt si tratamente folosind anumite metode si substante modelatoare, care au efecte de lunga durata in timp, reducand celulita pana la disparitie.

Aceste tratamente trebuie insa ,sa fie efectuate de medici bine antrenati in domeniu, chirurgi plasticieni sau dermatologi.

Subcizia implica introducerea sub piele a unui ac cu varf foarte ascutit, care intrerupe fibrele conjunctive care trag de piele si formeaza depresiuni; rezultatele devin mai bune daca se asociaza cu alte tratamente ( de ex. mezoterapie sau intralipoterapie).

Intralipoterapia foloseste substante injectabile care realizezaa topirea directa a celulelor adipoase din zone cu depozite adipoase localizate;

Mezoterapia cu substante ce pot restructura fibrele conjunctive are efect daca se respecta numarul de sedinte si intervalul dintre sedinte.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Informeaza-te cu privire la viitoarea ta operatie